Analiz: Trump Giderse Erdoğan da Kaybeder

TAKİP ET

Bloomberg'in haber sitesinde yayınlanan bir yazıda Trump'ın başkanlığı kaybetmesi halinde başka dünya liderlerinin de iktidarını kaybedeceği yönünde bir analiz kaleme alındı.

Marc Champion'un Bloomberg'de çıkan yazısında Amerika Birleşik Devleri Başkanı Donald Trump'un kaybetmesi durumunda başka liderlerin de iktidarını kaybetmesinin söz konusu olacağı ifade edildi. Yazıda Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Binyamin Netanyahu, Muhammed bin Salman,Vladimir Putin, Şi Cinping gibi liderlerin yanı sıra Türkiye'nin Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Trump'ın seçimi kaybetmesi halinde iktidarını kaybedeceği söylendi.

Marc yazısında, Trump’ın görevdeki dört yılında çoğunlukla otoriter devlet başkanlarının kazandıklarını, Trump'ın gidişinin ise özellikle Türkiye, Kuzey Kore ve İsrail liderleri için zorluklar yaratacağını söyledi. 

Trump'ın rakibi Joe Biden'ın, "Bu başkan dünyadaki bütün haydutları destekliyor" sözünü referans gösteren yazar, Trump'ın gidişiyle ABD halkının modern zamanların en alışılmadık (bazen kaotik) ABD başkanlığının sonunu göreceğini ve böylece Amerika'nın yeniden demokrasi, insan hakları gibi evrensel ilkeleri destekleyen bir ülke olabileceğini ifade etti.

Türkiye ve Erdoğan Yorumu

Marc; Erdoğan ve  Trump'ın arasındaki kişisel bağların, Trump'ın ABD askerlerini Kuzey Suriye'nin Kürt bölgelerinden çekmesini sağladığını böylece Türkiye bölgenin kontrolünü ele geçirmek için kendi güçlerini gönderebildiğini belirtirken Trump'ın bu kararı, Suriye'de IŞİD'e karşı mücadele eden Pentagon'a veya ABD müttefiklerine danışmadan aldığını ifade etti.

Biden'ın gelmesi durumunda ise yaptırımların yeniden masaya konulabileceği ve Biden'in Türkiye'de muhalefet partilerine destek vermeyi planladığını aktardı.

Marc'ın bu analizleri Trump'ın seçimleri kaybetmesi halinde Erdoğan'ın da iktidarını kaybedeceğini öngörürken Amerika'da Demokrat rakip Joe Biden'in başkan seçilmesi durumunda Türkiye'de Kürtçü siyasete yönelik yeniden açılım sürecinin başlayıp başlamayacağı sorusunu akıllara getirdi.

haber analiz analiz bloomberg trump giderse erdoğan da gider donald trump amerikan başkanlığı seçimi başkanlık seçimi joe biden kürt açılımı vladimir putin kim jong un ışid pentagon abd müttefiki erdoğan Marc Ch