Anayasa Değişikliğine Dair Referandum Kırgızistan Parlamentosunda Onaylandı

TAKİP ET

Kırgızistan parlamentosunda, anayasa değişikliklerini içeren referandumun yapılmasına ilişkin tartışmalı yasa onaylandı.

10 Ocak'taki erken cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmaya hak kazanmak için Kasım ayı ortasında cumhurbaşkanı vekili ve başbakan olarak görevlerinden istifa eden Sadyr Japarov, önerilen anayasa taslağını kamuoyuna sunmuş ve değişikliklere ilişkin ulusal referandum çağrısında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanlıpı seçimi ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilmesi planlanan referandum teklifi parlamentoda kabul edildi.

Anayasa taslağında yapılması planlanan değişiklikler şu şekilde:

"Halk Kurultayı adlı yeni organ oluşturulacak. Halk Kurultayı, devlet başkanı, parlamento, devlet organları, yerel yönetim organları ve bunların yetkilileriyle iş birliği içinde çalışma yetkisine sahip olacak.
Parlamentoda sandalye sayısı 120’den 90’a düşürülecek, bir kişi en fazla iki kez 5 yıllığına devlet başkanı seçilebilecek.

Taslakta geniş yetkilerle donatılan devlet başkanı, yargı, hükümet ve yerel yönetimlere atama yapabilecek ve parlamentoya yasa teklifi sunabilecek.

Devlet başkanlığı idaresinden yönetilecek hükümetin programı ile yapısını da devlet başkanı belirleyecek. Devlet başkanı kabine toplantılarına da başkanlık edebilecek.

Mevcut Anayasa Odası, Yüksek Mahkeme bünyesinden çıkarılacak ve Anayasa Mahkemesi şeklinde faaliyet gösterecek.

Getirilen değişiklik sonrası anayasa değişikliği, devlet başkanının önerisiyle parlamentoda, parlamentonun salt çoğunluğu veya en az 300 bin seçmenin inisiyatifiyle kabul edilebilecek."

17 Kasım'da yayımlanan Anayasa taslağı Bişkek'te çok sayıda gösteriye neden olmuştu.

Ülkede, 9 Aralık'ta, BSHK'ye başvuru ve ücretler sunan Japarov'un da aralarında bulunduğu 19 kişinin artık resmi cumhurbaşkanı adayı olarak kabul edildiğini ifade edildi.

kırgızistan parlamento 10 ocak seçimleri anayasa değişikliği referandum türk dünyası haberleri kırgızistan sadyr japarov kurultay