Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 'Seçim Kanunu' Başvurusunu Reddetti

TAKİP ET

AYM Genel Kurulu, CHP'nin başvurusunu oy çokluğuyla reddetti.

AKP ve MHP’nin ortak imzasıyla Meclis’e sunulan Seçim Kanunu teklifi 31 Mart’ta kabul edilmiş ve 6 Nisan 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Cumhurbaşkanı Seçim Yasaklarından Muaf Tutuldu

Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değişikliğinde, ittifak partilerinin milletvekillerinin hesaplanma sisteminde değişiklik yapılmış ve bir önceki seçimde uygulanan ittifakların oylarının birlikte sayılması uygulaması kaldırılmıştı. Yasa ile il ve ilçe seçim kurullarında “en kıdemli hâkim”in görev alması zorunluluğu kaldırılmış ve kura ile belirlenmesi yönünde düzenleme yapılmıştı. Yasada yapılan düzenleme ile cumhurbaşkanı propaganda döneminde uygulanması gereken seçim yasaklarından muaf tutulmuştu.

CHP, AYM'ye Başvurdu

CHP, yasanın seçim kurullarını düzenleyen 5 ve 6’ncı maddeleri ile seçim kurullarının üç ay içinde yenilenmesini öngören maddeleri ile cumhurbaşkanını propaganda yasakları dışında tutan dört maddenin anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerek iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu.

AYM, Oy Çokluğuyla Reddetti

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebini, gündem toplantısında esastan görüşerek karara bağladı. Yüksek Mahkeme, iptali istenen hükümlerin Anayasa'ya aykırı olmadığına ve iptal istemlerinin reddine oy çokluğuyla karar verdi.

anayasa mahkemesi chpli chp chp başvurusu