Anayasa Mahkemesi Erdoğan'ın Çift Maaş Kararnamesini İptal Etti

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, öğretim üyelerinin çift maaş alabilmesinin önünü açan kararnamesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.

16 Mayıs 2020 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile öğretim üyelerinin Merkez Bankası Banka Meclisi üyeliği yapabilmesinin önü açılıyordu. Kararname'nin yayımlanmasından yalnızca 3 gün sonra eski MHP Milletvekili Mustafa Haykır'ın kızı İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Elif Haykır Hobikoğlu Merkez Bankası Banka Meclisi'ne seçilmiş, Haykır bir süre sonra PPK üyeliğine seçilmişti. Kararname'nin hemen ardından Haykır'ın TCMB Banka Meclisi'ne getirilmesi ise "kişiye özel kararname" şeklinde yorumlara neden olmuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararda kanunla düzenlenmesi gereken konularda Cumhurbaşkanlığı'nın karar veremeyeceği vurgulandı ve “Anayasa’da CBK’larla düzenleneceği özel olarak öngörülen konulara ilişkin olmayan kuralın Anayasa’nın 104. Maddesinin on yedinci fıkrasının üçüncü cümlesini ihlal ettiği anlaşılmaktadır” denildi.

Mahkeme üyeleri Rıdvan Güçler, İrfan Fidan ve Selahaddin Menteş'in ise Merkez Bankası'nın bir kamu kurumu olarak görülmesi gerektiğini ve Yükseköğretim Kanunu'nun öğretim üyelerinin kamu kurumlarında görevlendirilebilmesine imkan verdiğini savunarak karşı oy kullandıkları öğrenildi. 

 

Anayasa Mahkemesi Erdoğan'ın Çift Maaş Kararnamesini İptal Etti