Anayasa Mahkemesi Gergerlioğlu Kararının Gerekçesini Açıkladı

TAKİP ET

Anayasa Mahkemesi HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesinin iptali için yapılan başvurunun reddedilme gerekçesini açıkladı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bir sosyal medya paylaşımı nedeniyle terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle 2 yıl 6 ay hapis cezası almış, hakkındaki kesin hüküm kararı TBMM Genel Kurulu'nda 17 Mart'ta okunarak Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürülmüştü. Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru reddedilmişti.

Anayasa Mahkemesi, 2 Nisan 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararda HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesinin iptali istemiyle yapılan başvurunun reddedilme sebebini, "Kesin hüküm giyme veya kısıtlama sebebine dayanan ve bu konudaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesi suretiyle gerçekleşen milletvekilliğinin düşmesi hali, Anayasa’nın 85. maddesi kapsamında ve dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin inceleme, görev ve yetkisinin dışında kalmaktadır" şeklinde açıkladı.

Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesinin "Anayasa'nın 84'ncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca hüküm giydiğine dair hakkındaki kesin mahkeme kararının Genel Kurul'a bildirilmesi suretiyle" gerçekleştiği vurgulanan açıklamada Anayasa'nın 84'üncü maddesinin gereği olarak "istifa, milletvekilliğiyle bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar etme ve devamsızlık hallerinden biri sebebiyle milletvekilliğinin düşmesi için Meclis Genel Kurulu tarafından bu hususta bir karar alınması gerekmekte iken kesin hüküm giyme ve kısıtlanma hali söz konusu olduğunda milltevekilliğinin düşmesi için Genel Kurul tarafından karar alınması koşulu aranmamakta, sadece ilgili milletvekili hakkındaki kesin hükmün Genel Kurula bildirilmesi biçimindeki usulün yerine getirilmesi yeterli olmaktadır" ifadeleriyle, iptal talebinin Anayasa Mahkemesi'nin konu hakkındaki yetkisizliği nedeniyle oybirliğiyle reddedildiği açıklandı.

 

anayasa mahkemeye gergerlioğlu kararının gerekçesini açıkladı