Anayasa Mahkemesi Kürtçü Propaganda İçeren Şarkı Hakkındaki Kararı Onadı

TAKİP ET

Anayasa Mahkemesi, bir şoförün halk otobüsünde yüksek sesle dinlediği parça nedeniyle aldığı hapis cezasını bozmadı.

2012 yılının Mayıs ayında Diyarbakır'da meydana gelen olayda otobüs şoförü Kadri Pervane, aracıyla seyir halinde iken Kürtçülük propagandası yapan "Biji" adlı bir parçayı yüksek sesle dinletiyordu.

Otobüste bulunan polis tarafından uyarılan Pervane polise "Git otur yerine soytarı, çakal" ve "Kime şikayet ediyorsan et, bana senin devletin bir şey yapamaz, sen bizim geçmişimizi bilmiyorsun, senin devletin bize ne yaptı ki?" dedi.

Polisin durumu yargıya taşıması üzerine Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla açılan davanın iddianamesinde Pervane'nin araç içinde çaldığı CD'de yüklü Kürtçü propaganda içeren 68 adet parça bulunduğu, polisle arasında tartışmaya neden olan parçanın ise CD'nin 40. sırasında yer alan Diyar isimli kişi tarafından seslendirilen "Biji" adlı parçanın bulunduğu ifade edildi.

Pervane'nin söz konusu şarkıları "yüksek sesle dinlemek ve yolculara dinletmek suretiyle terör örgütü mensuplarını ve elebaşısını övmek, faaliyetlerini desteklemek ve yolculara da benimsetmeye çalışmak biçiminde terör örgütü propagandasını yapmak suçunu işlediği" belirtilen iddianamenin sunulduğu davada Pervane'ye 2 yıl hapis cezası verildi.

Kararın Yargıtay tarafından da onanması üzerine Kadri Pervane Anayasa Mahkemesi'ne "ifade özgürlüğünün ve adil yargılanma hakkının ihlal edildiği" iddiasıyla başvurdu. Anayasa Mahkemesi'nin bugün yayımlanan kararıyla Pervane'nin başvurusu oy birliği ile reddedildi.

Anayasa Mahkemesi Kürtçü Propaganda İçeren Şarkı Hakkındaki Kararı Onadı