Anayasa Mahkemesi'nden Tarihi Karar: Kadınlar Artık Kendi Soyadlarını Seçebilecek

TAKİP ET

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu'nun kadınların evlenmekle kocasının soyadını almasını zorunlu kılan 187. maddesini iptal etti. Bu kararla birlikte, artık evlenen kadınlar kocasının soyadını kullanmak zorunda değil.

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu’nun kadınların evlenmekle kocasının soyadını almasını zorunlu kılan 187. maddesini iptal etti. Bu kararla birlikte, artık evlenen kadınlar kocasının soyadını kullanmak zorunda değil.

Evlenmeden Önceki Soyadını Kullanmak İsteyen Kadın Başvurmuştu

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı, İstanbul 8. Aile Mahkemesi’nin başvurusu üzerine verildi. Mahkeme, evlenmeden önceki soyadını kullanmak isteyen bir kadının açtığı davada, Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına varmış ve iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Anayasa’ya Aykırılık Tespit Edildi

Anayasa Mahkemesi, iptal istemini 22 Şubat 2023 tarihinde görüştü. Yapılan inceleme sonucunda, Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesinin Anayasa’nın 2., 10., 17., 20., 90. ve 153. maddelerine aykırı olduğu tespit edildi. Aykırılığın giderilmesi için iptal kararı verildi.

Kadınlar Kendi Soyadlarını Seçebilecek

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı, bu gece Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu kararla birlikte, artık evlenen kadınlar kocasının soyadını kullanmak zorunda olmayacak. Kadınlar, kendi soyadlarını veya kocasının soyadıyla birlikte kullanmayı seçebilecek.

 

anayasa mahkemesi Türk Medeni Kanunu 187. madde resmi gazete soyadı kadınlar