Ankara Barosu, "Çekme de Rahatça Döveyim" Genelgesinin İptali İçin Danıştay'da Dava Açtı

TAKİP ET

Ankara Barosu, kamusal olaylarda "özel hayatın gizliliğini ihlal" gibi akla zarar bir gerekçeye dayandırılarak verilen ses ve görüntü alma yasağını öngören Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesinin iptali için Danıştay'da dava açtı.

Geçtiğimiz günlerde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan ve İçişleri Bakanı Soylu tarafından "özel hayatın gizliliğini ihlal" ettiği gerekçesiyle polislerin görüntülenmesinin yasaklanmış olduğu gibi tuhaf iddialarla savunulan "çekme de rahatça döveyim" genelgesi hakkında tartışmalar sürüyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı genelge, genelgede kullanılan "Yayınlanan bu tür görüntülere, olayı her zaman tüm yönleriyle yansıtmayabilmektedir. Bu durum personelimizi etkilediği kadar, teşkilatımız açısından da kamuoyunda yanlış değerlendirmelere sebebiyet vermektedir" sözleriyle ve sanki polisler ailesiyle vakit geçirirken görüntüleniyormuş gibi Anayasa'nın "özel hayatın gizliliği"ni koruma altına alan 20. maddesiyle savunulmuştu.

Ankara Barosu söz konusu genelgeyi, hukuk devleti ilkesini zedelediği, savunmanın delil toplama hakkına müdahale anlamı taşıdığı ve hukuka aykırı emir içerdiği gerekçesiyle Danıştay'da yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.

Baro'nun İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne açtığı dava dilekçesinde "İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 27.04.2021 tarih ve 2021/19 sayılı genelgesi, yetki, şekil, sebep, konu maksat yönlerinden hukuka aykırı olduğundan, öncelikle yürütmesinin durdurulmasına ve  iptaline karar verilmesi dava ve talebimizdir" ifadelerine yer verildi.

Ankara Barosu Çekme de Rahatça Döveyim Genelgesinin İptali İçin Danıştay'da Dava Açtı