Ankara Barosu, Hukuksuz Alkol Satış Yasağının İptali İçin Danıştay'a Başvurdu

TAKİP ET

Ankara Barosu, temel hakları sınırlandırma yetkisinin kötüye kullanımı olduğu gerekçesiyle alkol yasağını Danıştay'a taşıdı.

Ankara Barosu, İçişleri Bakanlığı'nın 17 Mayıs'a kadar sürecek olan "tam kapanma"yı öngören genelgede bulunmamasına rağmen vatandaşa dayatılmaya çalışılan alkollü içki yasağını, temel hakları kısıtlama niteliği taşıdığı ve bu sebeple Anayasaya ve uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle ve acilen yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a taşıdı.

Genelgede bulunmayan bir yasağın dayatılmaya çalışıldığını ilk gündeme getiren Türkiye Tekel Bayileri Platformu (TTBP) Başkanı Özgür Aybaş olmuştu. İçişleri Bakanı Soylu ise genelgede bulunmayan "keemlenyekun" yasağı "(Tekel bayileri) İstisnada yer almıyor ve kapalı. Bu açıdan hem bir muafiyet yok hem de soru işareti de söz konusu değil" diyerek savunmuş, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise alkollü içki satışı yapan iş yerlerine kapanma boyunca içki satışı yapılmayacağının tebliğ edildiğini açıklamıştı. Bunun üzerine TTBP Başkanı meslektaşlarına bu hukuksuz "tebliğ" belgesini imzalamamaları yönünde çağrı yapmıştı.

Bu olaylar üzerine Ankara Barosu, içki satış yasağını Danıştay'a taşıdı. Baronun Danıştay'a sunduğu dava dilekçesinde söz konusu yasak ile ilgili olarak “İçişleri Bakanlığı, yayınladığı genelgeyle ‘tam kapanma’ uygulamasının kapsamını belirlemiştir. Genelgede, alkollü içki satışı yasağına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmasa da sosyal medyada, alkollü içki satışının yasak olduğu şeklinde haberler yer almaktadır” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca başvuru dilekçesinde “Tam kapanma günlerinde alkollü içki satışının yasaklanması, temel hakları sınırlandırma yetkisinin kötüye kullanımıdır. Temel hak ve hürriyetler, Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasa’nın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz” denildi.

Ankara Barosu Hukuksuz Alkol Satış Yasağının İptali İçin Danıştay'a Başvurdu