Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Metro Yapmasına İzin Verilmiyor

TAKİP ET

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Habertürk TV'de Teke Tek programında Fatih Altaylı'nın konuğu olduğu programda metro yapma izinlerinin olmadığını açıklamıştı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Habertürk TV'de Teke Tek programında Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladığı programda belediyenin metro yapma izninin Ulaştırma Bakanlığı'na devredildiğini ve bu konudaki isteklerinin kabul edilmediğini açıklamıştı

58 kilometrelik metro hedefi açıklayan Yavaş, bunun sorulması üzerine şu ifadeleri kullandı: "Yönetime geldiğimizde nerelerin metrosunu yapabileceğini sorduk. Zaten metroları devlete yıkmışlar. Ankara Büyükşehir Belediyesi metro yapma hakkını Ulaştırma Bakanlığı'na tümüyle devretmiş. Biz Keçiören'den Havaalanı'na yapacağız diye bize izin vermediler. Biz sadece 800 metre kadar Söğütözü'ne giden bir de Mamak yapabilirsiniz dendi. Sadece Mamak'ı verdiler, 7.8 kilometre. Şu anda proje hazırlanıyor. Proje ihalesini yaptık. Proje yapılınca bakanlığa gidilecek, ÇED raporu alacak. Bana kalırsa göre sürem bitmeden hepsini bitirmeyi düşünüyorum. Bu hızla gidersek 2-3 tane istasyonu ancak yapabiliriz. Şu anda sondajlar vuruluyor. Bu arada kredi görüşmelerine devam ediyoruz. Niye izin verilmiyor? Tam gerekçesini bilemiyorum. Gökçek döneminde yapılamayan Keçiören ve Çayyolu projesini Ulaştırma Bakanlığı bitirdi. Bunların sözleşmesi yapılırken, demişler ki, metroyu Ulaştırma Bakanlığı yapsın, aldığı paradan belli bir oranla borç olarak ödesin. Bu eski dönemde 235 yıl sürüyor."

Ankara'daki icraatlerini anlatan Yavaş, öncelikli hedeflerinin taahhüt ettikleri metro hattının bitirilmesi olduğunu söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin metro inşasına başlayamamasının önünde sebep ise Melih Gökçek döneminde yıllar boyunca yapılamayan hatta yapılması için çalışmalara bile başlanmayan metrolar. Gökçek döneminde metro gibi zaruri ihtiyaçları şehir sakinlerinin hizmetine sunmak yerine Ankapark gibi kentte kimseyi alakadar etmeyen batık projelerle uğraşılması sonucu metro çalışmaları durmuştu.

Yıllar yılı tamamlanamayan Keçiören metrosu ise AKP'nin seçim öncesi önemli kozlarından olarak bir kez daha öne sürüldü. Fakat belediye bu işi başaramayacak durumda olduğu için Ulaştırma Bakanlığı projeyi alarak tamamladı ve Keçiören on yıllar sonra metrosuna kavuştu. Bu noktada yapılan anlaşmada metro yapım hakkı ve izni Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden alınmış oldu ve bu durum halen devam ediyor. Başkan Mansur Yavaş'ın seçim döneminde söz verdiği metro projelerine başlamak istese de  başlayamamasının sebebi yine "damacana gibi kapı önüne konulan" sabık Başkan Melih Gökçek'e dokunuyor. Önceden alınan kararın değiştirilerek ABB'nin hakları geri alınmak istense de muhalif belediyelerin çalışmalarına köstek olma siyaseti devam ediyor.

melih gökçek ibrahim melih gökçek ekrem imamoğlu ekrem imamoğlu melih gökçek ekrem imamoğlu melih gökçek twitter twitterdan engelledi imamoğlu engelledi melih gökçeki engelledi Mansur Yavaş Mansur Yavaş sinirlendi M