Ankara Üniversitesi'nde İlginç Araştırma: Tıp Öğrencileri Evrim Teorisine İnanmıyor

TAKİP ET

Ankara Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırma, tıp öğrencilerinin evrim teorisinin bilimsel olarak geçersiz gördüğünü ortaya çıkardı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri arasında 2011 yılında yapılan ve amacı "Amacımız fakültemizde evrim kuramı konusuna dair eğitimin niteliklerini, yeterliliğini öğrenciler üzerindeki etkiyi ölçerek belirlemek; eğitim niteliği öğrenci bilgilendirmesi açısından yeterli değil ise müfredatın işleyişini yönlendirmektir" olarak kayıtlara geçen araştırmanın sonuçları sosyal medyada yeniden gündeme geldi.

Araştırma evreni hazırlık sınıfı okumuş Tıp Fakültesi öğrencileri arasından 60, hazırlık sınıfı okumakta olan 60 öğrenci olmak üzere toplamda 120 katılımcıdan oluşuyordu. Araştırmaya katılan öğrenciler, iki bölümden oluşan bir ankete tabi tutuldu. 

Birinci bölümde evrim teorisinin ne kadar anlaşıldığı, evrim teorisinin güvenilirliği, geçerliliği, teorinin dolaylı kanıtları ve bu kanıtların yapısı ile canılılığın değişiminin alt boyutları incelendi. İkinci bölümde ise katılımcıların evrim teorisi hakkındaki bilgi düzeyi ölçüldü.

"Dönemler Arasında Bilgi Düzeyi Farkı Yok"

Araştırmada elde edilen bulgulara ilişkin araştırma raporunda "Yapılan analizler sonucunda; dönemler arasında bilgi düzeyi açısında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p:0,095) ve öğrenciler %50 oranında sorulara doğru cevap vermiştir. Dönemler arasında kanıtların yapısına (p:0,771) ve canlılığın evrimleşmesine (p:0,107) bakış açılarında anlamlı bir fark yoktur. Veriler incelendiğinde evrim teorisine bakış ve bilgi düzeyi açısından cinsiyetler arası ve fen lisesinde okumuş olanlar ile diğer liselerde okumuş olanlar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır" denildi.

"Sonuçlar Hipotezimizi Destekler Niteliktedir"

Raporun "sonuçlar" kısmında ise şu ifadelere yer verildi:

"Sonuçlar hipotezlerimizi destekler niteliktedir. Öğrenciler evrim teorisini güvenilmez ve bilimsel olarak geçersiz görmektedir. Ayrıca dolaylı kanıtların evrim teorisini desteklemediğini ve canlıların evrimleşerek bugüne gelmediğini düşünmektedirler. Bilgi düzeyleri de oldukça düşüktür. Dönemler arasında bu kavramlar açısından bir fark bulunmaması fakültemiz eğitiminde Evrim teorisinin yerini tekrar gözden geçirmeyi ve müfredatın yeniden düzenlenmesini gerektirmektedir."

ankara üniversitesi ilginç araştırma tıp öğrencileri evrim teorisine inanmıyor