Anket: Erdoğan'ın Oyu Gittikçe Düşüyor! Üçüncü Sırada Yer Aldı

TAKİP ET

Aksoy Araştırma Şubat ayı anketine göre Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde üçüncü sırada yer alıyor.

Aksoy Araştırma'nın her ay yayımladığı 'Türkiye Monitörü' anketlerinden Şubat ayı anketine göre Erdoğan, olası bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'na kaybediyor.

Aksoy Araştırma'nın yaptığı ankette, yüzde 95 güven aralığında yüzde 2 hata payıyla yapılan 2400 görüşmede, Türkiye temsili cinsiyet, NUTS1 bölge dağılımı, yaş, sosyoekonomik statü ve 24 Haziran 2018 Milletvekili seçimi kotası gözetildi.

Yüzde 61,5 Türkiye'nin Kötüye Gittiğini Düşünüyor

Ankete katılanların yüzde 61,5’i Türkiye’nin kötüye gittiğini düşünürken, 'İyiye gidiyor' diyenlerin oranı yüzde 17,6 seviyesinde oluştu. 

Erdoğan Üçüncü Sırada Yer Aldı

Olası bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı en yüksek oy oranına ulaşan siyasetçi yüzde 47,5 ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş oldu. Erdoğan’a karşı en yüksek oy oranını alan bir diğer isim yüzde 45,3 ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olarak belirlendi. Araştırmada dikkate değer bir başka sonuç ise Meral Akşener ve Muharrem İnce’nin Erdoğan’a karşı olan rekabetinde görüldü. Oy oranını son 4 aydır düzenli olarak artırmayı başaran Akşener, bu ay yapılan araştırmada ilk kez düşüş yaşandı. Geçen ay 38,1 ile en yüksek seviyesine ulaşan İYİ Parti lideri Akşener’in oy oranı bu ayki araştırmada yüzde 35,8’e geriledi. Muharrem İnce ise son 4 araştırmada olduğu gibi bu araştırmada da oy kaybetmeye devam etti. Ekim 2020 ayında yüzde 29,2 ile en yüksek oy oranına ulaşan İnce, bu ay gerçekleştirilen araştırmayla birlikte yüzde 22,2’ye kadar düştü.

İlk Gündem Ekonomi

Söz konusu araştırmada kamuoyunun gündemini belirleme konusunda Türkiye’nin Cumhurbaşkanı olmaları durumunda hangi alanları daha çok gündeme getirecekleri sorusu sorulduğunda ise, araştırmaya katılanların gündeminin ilk sırasında yüzde 77,9 ile ekonominin iyileştirilmesi belirlendi. İkinci sırada yüzde 62,1 ile işsizliğin çözümü ve üçüncü sırada ise yüzde 50,9 ile hayat pahalılığı başlıkları yer aldı. Laiklik konusu yüzde 5,6, milliyetçilik yüzde 3,9 ve yeşil alanların artırılması %3,5 ile seçmenin gündeminde ekonomiye göre daha az yer bulan konu başlıkları oldular.

Devlet ve Millet Söylemleri Öne Çıktı

Aksoy Araştırma'nın Şubat ayı araştırmasına göre,  partilerin Şubat ayı boyunca yaptıkları meclis grup konuşmaları kelime analizi yöntemiyle ittifaklara ayrılarak incelenince, Cumhur İttifakı’nın Meclis Grup Toplantısı konuşmalarında “Türk, terör, milli, Türkiye, millet” gibi milliyetçi konuların öne çıktığı görüldü.

Millet İttifakı’nın gündeme daha çok getirdiği konuların başında ise “devlet, Türkiye, millet, cumhuriyet” kelimeleri yer alıyor. Cumhur ve Millet İttifakları Şubat ayında ağırlıklı gündem konusu olarak milliyetçi söylemde bir benzeşme yaşarken; Millet İttifakı ayrıca “para, lira, faiz, dolar, kredi, esnaf” gibi Türkiye'nin gündemini meşgul eden ekonomi ile doğrudan ilişkili konu başlıklarını söylemlerinde öne çıkardı öne çıkardı

erdoğan aksoy araştırma ekonomi söylem partiler cumhur ittifakı millet ittifakı cumhurbaşkanlığı seçim erdoğan mansur yavaş ekrem imamoğlu meral akşener muharrem ince seçim anket şubat ayı türkiye monitörü