Anket: Son Seçim AKP'ye Oy Verenlerin Yüzde 55'inin Siyasi Tercihi Değişti

TAKİP ET

İstanbul Ekonomi Araştırma'nın (İEA) anketine göre son genel seçimde AKP'ye oy veren seçmenlerin yüzde 55'inin oy tercihi değişti.

İEA tarafından 5-11 Haziran 2022 tarihleri arasında 12 ilde bin 500 kişi ile görüşülerek yapılan araştırmanın sonuçlarına göre vatandaşların yüzde 76'sı hayat pahalılığı nedeniyle dışarıda daha az sosyalleştiğini, yüzde 73'ü ise toplu taşıma araçlarını daha çok kullanmaya başladığını ifade etti. Araştırmaya göre dışarıda daha az sosyalleşenlerin en kalabalık olduğu yaş grubu yüüzde 80 oranla 25-34 yaş grubu, yani gençler.

Bunun yanı sıra halkın yüzde 67'sinin siyasete bakışı ve politik tercihleri değişti. 24 Haziran 2018 seçimlerinde AKP'ye oy veren vatandaşların yüzde 55'inden fazlası hayat pahalılığı nedeniyle siyasete bakışlarının ve siyasi tercihlerinin değiştiğini söyledi.

Siyasete bakışlarının ve siyasi tercihlerinin değiştiğini söyleyenlerin oranı MHP seçmeninde ise yüzde 65 düzeyinde.

AKP ve MHP'deki oy düşüşü tüm anketlerde göze çarpıyor. Haziran ayında yapılan 11 araştırmanın ortalamasına göre AKP'nin oy oranı yüzde 30'un, MHP'nin oy oranı ise yüzde 7'lik seçim barajının hemen altında seyrediyor.

Haziran Ayında Yapılan 11 Anketin Ortalaması: MHP Baraj Altında

iea istanbul ekonomi araştırma anket araştırma anketi seçim erken seçim akp mhp 24 haziran 2018 seçimleri oy veren seçmenlerin yüzde 55 siyasi tercihi değişti