Antalya Zirvesi Başladı: Rusya ve Ukrayna'nın Talepleri Neler?

TAKİP ET

İşgalci Rusya ve Ukrayna arasında Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılan görüşme, Antalya'da başladı.

Rus diktatörü Vladimir Putin'in emperyalist emellerle Ukrayna'ya saldırmasının üzerinden iki hafta geçti. Saldırının başlamasının 15. gününe girilirken taraflar Türkiye'nin ara buluculuğunda Antalya'da bir araya geliyor. 

Çavuşoğlu: Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarıyla Antalya'da Üçlü Görüşme Yapacağız

Peki, Tarafların Talepleri Neler?

İşgalci Rusya, Donbass'ta Rus destekli ayrılıkçı teröristler tarafından kurulan sözde devletlerin Kiev tarafından tanınmasını talep ediyor.

Ayrıca Moskova, 2014'te işgal ve yasa dışı olarak ilhak ettiği Kırım'ın Kiev tarafından Rus toprağı olarak tanınmasını istiyor. Bunun yanı sıra Rusya, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne ve NATO'ya katılmayacağına ilişkin resmi güvence vermesini istiyor.

Ukrayna ise aslında "talep eden taraf" değil. Bu talepleri öne sürerek savaşı başlatan Rusya karşısında Ukrayna, topraklarını vermeyi, egemenlik haklarından taviz vermeyi reddediyor. BBC'ye konuşan Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrine Veresçuk, Rusya'nın ültimatomlarının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

"Halkın Gözünün İçine Baka Baka Nasıl Topraklarımızı Veririz?"

Kırım'ın Rus toprağı ve Donbass'taki sözde devletlerin bağımsızlığının tanınmasının "kesinlikle imkansız" olduğunu vurgulayan Veresçuk, Ukrayna'nın topraklarını pazarlık unsuru yapamayacaklarını söyledi.

Veresçuk, "Ukrayna halkının gözünün içine baka baka, sakin bir şekilde nasıl topraklarımızı veririz?" diye sordu. 

Rusya Zelenskiy'e Perde Arkasından Bir Teklif Sundu

Görüşmeler Başladı

Antalya'da Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından karşılanan Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba bir araya geldi. Üçlü görüşme başladı.

Görüşme öncesinde Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

rusya ukrayna antalya dmitry kuleba sergey lavrov görüşme zirve savaş talep donbass donetsk lugansk kırım