'Anti Evren' Teorisi: Zamanın Geriye Gittiği Bir Evren

TAKİP ET

Büyük Patlama'dan önce zamanda geriye doğru giden bir "anti-evren" var olduğu teorisi ortaya atıldı.

Independent'tan Adam Smith'in haberine göre hakemli bilim dergisi Annalls of Physics'te yayımlanmak üzere kabul edilen bir makalede, "çılgın" bir teori konu edildi. 

Teoride söz konusu "anti-evren"in varlığı, doğada yük, parite ve zaman gibi temel simetrilerin bulunmasına dayandırıldı. Fiziksel etkileşimler CPT simetrisi olarak bilinen bu temel simetriye genellikle uyuyor.

Bilim insanları, asla bu doğa kanunlarının tamamının aynı anda ihlal edildiğine ilişkin bir gözlemde bulunmadı. Bu nedenle bu simetrinin korunması için bizim içinde yaşadığımız bir ayna evrenin var olmuş olabileceği belirtiliyor. Söz konusu makaleyle ortaya atılan anti-evren, karanlık maddeyi de açıklayabilir.

T24'ten Güneç Kıyak'ın geçtiğimiz ay kaleme aldığı "'Ayna Evren' sorularımızı yanıtlayabilecek mi?" başlıklı köşe yazısında bilim insanlarının bir galaksi kmesinde var olan toplam görünür kütlenin galaksileri bir arada tutacak ölçüde kütlesel çekim üretemediğini hesapladıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Ancak onları bir arada tutan görünmez bir güç vardı ve bu gücü üreten görünür olmayan oluşuma karanlık madde denildi. Bu maddenin galaksi kümeleri boyunca ağlar oluşturarak yayıldığı ve 'zayıf etkileşimli büyük parçacıklar(WIMP)'dan oluştuğu düşünülüyor. Ancak onları bugüne değin saptamak mümkün olmadı." 

Güneç Kıyak'ın yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

anti evren güneç kıyak teori zamanın geriye gittiği bir evren