Antioksidan Oranı Yüksek Kan Portakalının Faydaları

TAKİP ET

Özellikle kışın çok tükettiğimiz antioksidan oranı yüksek kan portakalının faydaları c vitamini dışında oldukça fazladır. Bu portakalı diğer portakallardan ayıran içeriğindeki yüksek miktarda likopen sayesinde doğal bir kırmızı renge sahip olmasıdır. Renginden dolayı ismi kan portakalı olarak adlandırılır. Ülkemizde Hatay’da yetiştirilen kan portakalı özellikle pankreas ve mide kanserli hastalarının tüketmesi öngörülür. 

Kan portakalının içeriğinde bulunan polifenol pigment bakımından oldukça zengindir. Diğer portakallarda bulunmadığı için kan portakalı nadir bir bulunan meyvedir.  Klasik turuncu portakal ve turunçgil çeşitlerine kıyasla kabuğu daha sert olduğu için soyulması oldukça zordur. Yetiştiği yerde sıcaklık oranı düştüğünde meyve mor renk alabilmektedir. Dış kabuğunda görülen morluklar aynı zamanda içerisini de mor renge dönüşebiliyor.

Kan portakalının Faydaları

Cildin yaşlanmasını önler. İçerisindeki antioksidan sayesinde ciltteki kırışıklıkların oluşumunu geciktirir.

Kan portakalı vücutta kolajen oluşumunu artırır. Diş ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. 

Kan portakalı içeriğindeki antosiyanin maddesi sayesinde vücutta kan akışını düzenler.

İçeriğindeki zengin folat sayesinde beyaz kırmızı kan hücrelerinin artmasını sağlar. Yaş ilerledikçe vücut kan hücrelerini yenileyemez hale gelir. Kan portakalı sayesinde vücutta yeniden yeniler.

Kilo vermek için düzenli olarak tüketildiğinde vücutta bulunan yağ oranını en aza indirmeye çalışır.

İçerisinde doğal şeker içerir. Şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir.

Bağırsakların çalıştırarak kabızlığı önleyici bir yapısı bulunur.

Düzenli tüketim sayesinde vücutta oluşabilecek kanseri önlemek için ve vücutta oluşmuş kanserin ilerlemesi engellemek için tüketilmesi önerilir.

Kilo Vermek İçin Ne Kadar Etkili?

Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için kan portakalı diyet listesinde yer alan bir meyvedir. Kalori bakımından oldukça düşük olan kan portakalı günde bir adet tüketimi ile bedenen dinç kalmanızı sağlar. Lif bakımından da oldukça zengin bir meyvedir. İçeriğindeki lif sayesinde sindirim sisteminizi yavaşlatarak size tokluk hissi verir. Tokluk hissi sayesinde yemek yeme isteğinizi azaltır.

Kan Portakalı Kimler Tarafından tüketilmemesi Gerekir?

Kan portakalının birçok yararı vardır. Ancak bu yararlarını yanında zararı olabilecek kişiler vardır. Kan portakalını tüketmemesi gereken kişiler; midesinde rahatsızlık olan kişiler tüketmemesi gerekir. İçeriğinde asit oranı yüksek olduğu için aşırı derecede reflüsü olan kişiler tüketmemelidir. Çünkü midede yanma ve rahatsızlık hissi verir. Ayrıca mide ülseri, gastrit, pankreas iltihabı, hemoroide ve karaciğer hastalıklarına sahip olan kişilerin tüketmemesi gerekir. Mideye bırakacağı rahatsızlık hissi sizi rahatsız eder.

Kan portakalı Hangi Mevsim Yetişir?

Kan portakalı ülkemizin belirli yerlerinde belirli dönem hasat gerçekleşir. Özellikle Hatay’da ve Akdeniz bölgesinde yetişir. Sıcak iklim havalarını seven meyve soğuktan olumsuz etkilenir. Kan portakalı hasat dönemi ise şubat ayında başlar. Dünya da ise en çok İspanya ve İtalya da yetiştirilen meyve çok sulu olmasında dolayı en lezzetli portakal olduğu savunulur. Kan portakalı greyfurtla çok fazla karıştırılır. İkisi de turunçgillerden olan meyvelerin renk ve görünümü birbirine çok benzer. Tek farkla ayrım yapılır. Tat bakımı yaparak ayrımını yapabilirsiniz. Ayrıca kan portakalı daha sulu bir görünüme sahiptir.

Çok Fonksiyonlu meyve; Kan portakalı

Kan portakalı birçok kişi sağlığını korumak adına meyveyi tüketir. Kan portakalının besin değeri açısından oldukça zengindir. Ayrıca sağlıklı hamileliğiniz esnasında tüketerek bebeğin sağlıklı büyümesini sağlar. Doğumdan sora dahi çok fazla kan portakalı tüketerek bebeğinizi oluşabilecek soğuk alıgınlığı,grip gibi virüslerinden koruma imkanını sunar. Antioksidan oranı yüksek olan portakalın faydaları çok fazladır. Faydalarının yanında çeşitli tatlı tariflerinde de kullanılabilir. Ekşi ve keskin tadı sayesinde tatlılarda soslarda kullanılabilir.

 
 

kan portakalı kan portakalının faydaları antioksidan oranı yüksek kan portakalı