Apple Nike ve Coca Cola 'Zorunlu Uygur İşçiliği Yasası'na Karşı Lobicilik Yapıyor

TAKİP ET

ABD'de Çin'den yapılan ithalatı güçleştirecek kanuna engel olmak isteyen birçok şirketin, lobicilik faaliyetleri yaptığı ortaya çıktı.

Mart ayında ABD'nin iki büyük siyasi partisinden de parlamenterlerin olduğu bir komisyonun hazırladığı raporda Coca-Cola, Nike, Adidas, Calvin Klein, Campbell Soup Company, Costco, H&M, Patagonia ve Tommy Hilfiger gibi markalar Sincan'da insanların zorla çalıştırılmasından faydalandığı şüphelenilen şirketler arasında sayılmıştı.

New York Times'ın haberine göre; Nike, Coca Cola ve Apple gibi markalar, Eylül ayında hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların desteğini alarak 406'ya karşı 3 oyla ABD Temsilciler Meclisi'nden geçen yasa tasarısının, üst meclis olan Senato'da bu haliyle onaylanmaması için lobi harcamalarını artırdı. 

Markalar Doğu Türkistan'daki Uygur Zorunlu İşçiliği Engelleme Tasarısı'nın bu haliyle kabul edilmesinin Çin'in kilit öneme sahip olduğu tedarik zincirini bozacağını öne sürerek lobicilik faaliyetleri yapıyor.

Coca Cola bu yılın ilk üç çeyreğinde lobi için 4 buçuk milyon doları aşkın harcama yaparken Nike'ın ayırdığı miktar 1 milyon 320 bin dolar civarında olduğu tespit edildi. Apple'ın lobicilik faaliyetleri için tam olarak ne ödediğiyse haberde net bir şekilde belirtilmedi.

doğu türkistan uygur soykırım ç n coca cola nike apple uygur işçiler zorunlu çalışma toplama kampları insan hakları ihlali birçok firma doğu türkistandaki işçilik için lobicilik faaliyeti yürütüyor adidas