Aralarında Sedat Peker'in de Bulunduğu Uyuşturucu Tacirlerine Sahte Pasaport Düzenleyen Makedon Polis Şebekesine Operasyon

TAKİP ET

Aralarında Sedat Peker'in de bulunduğu uyuşturucu tacirlerine sahte Makedon pasaportu ve kimlik belgesi temin ettiği iddia edilen en az 9 polis memurundan oluşan bir suç şebekesine karşı Kuzey Makedonya'da bir operasyon düzenlendi.

Balkan Insight'ın haberine göre Kuzey Makedonya İçişleri Bakanlığından üst düzey bir bürokrat, söz konusu operasyonun hâlen sürdürüldüğünü ve bu yüzden konuya ilişkin daha fazla bilgiyi ancak günün geç saatlerinde ya da yarın paylaşabileceklerini bildirdi.

Uyuşturucu kaçakçılarına sahte pasaport ve kimlik belgesi temin eden suç örgütünün, operasyon için bir yıldan fazla bir süredir takip ve gözetim altında olduğu öğrenildi. Makedon polisi, bu hazırlık ve faaliyetlerin Interpol ve Üsküp'teki ABD Büyükelçiliği ile iş birliği içinde yürütüldüğünü söyledi.

Bu konuyu gündeme taşıyan ise Kuzey Makedonya'daki muhalefet partisi İç Makedon Devrimci Örgütü - Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO - DPMNE) oldu. Parti lideri Hristijan Mickoski, hükûmeti mafya meselesini palazlandırmak suretiyle uyuşturucu baronlarıyla iş görmekle itham etti. Ancak Makedon polisi, muhalefetin bu tutumuyla bütün operasyonu tehlikeye attığını iddia etti.

Mickoski'nin iddiaları arasında Sedat Peker de kendisine yer buldu. Organize suç örgütü lideri yahut tartışmalı Türk iş adamı Sedat Peker'in, Üsküp'te "Cadin Ademovski" adına düzenlenmiş bir sahte bir kimlik ve sahte bir pasaport edindiği iddia edildi.

Peker, bu yılın başında Kuzey Makedonya'da tutuklanmış ve ardından 18 Ocak'ta Kosova'ya sürülmüştü. Kosova pasaportuna sahip olup olmadığı bile bilinmeyen Sedat Peker'in sınır dışı edilirken neden Kosova'ya gönderildiğine ilişkin Makedon polisi, Balkan Insight muhabirine tatmin edici bir açıklama yapamamış. Ancak Kosovalı yetkililerden edinilen bilgiye göre, Kosova pasaportu olmayan kişiler için belirli bir süreliğine iş amacıyla ülkeye giriş izni verilebiliyormuş.

Sedat Peker, Türkiye'deyken suç örgütü kurmak ve yönetmek, soygun, kalpazanlık, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma gibi çeşitli suçlardan yargılanıp 14 yıl hüküm giymişti. Daha sonra cezası, uzun tutukluluk süreleri de göz önünde bulundurularak 10 yıldan 5 yıla indirildi ve böylece 2014'te salıverildi. 

2019'da ise Peker, üniversite eğitimi alacağını ve aynı zamanda yatırım yapacağını iddia ederek başka bir Balkan ülkesi Karadağ'a yerleşmişti. O zamandan beri Karadağ'daki Boşnak liderlerle, Kosova, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'daki Türk ve Arnavut siyasî liderlerle sık sık görüşür oldu. 

Makedon muhalefet partisinin iddiaları arasında bir diğer dikkat çekici isim ise Karadağ kökenli Jovan Vukotic. Vukotic'in, Balkanlar'daki en büyük uyuşturucu çetelerinden biri olan Skaljari'de elebaşı olduğu iddia ediliyor. Bu çetenin birçok üyesi de tıpkı Vukotic gibi Karadağ kökenli.

İşin ilginç tarafı şu ki Vukotic, 2018'de Türkiye'de faaliyet yürütürken yakalanıp derdest edilmiş ve Sırbistan'a gönderilmiş. Bir süre sonra, 2020'nin Şubat'ında, Sırbistan tarafından Karadağ'a iade edilen Vukotic hakkındaki suçlamalar, aynı yılın Temmuz'unda askıya alınmış. Vukotic'in Peker ile ilişkisi ne boyutta, bilinmiyor.

Kuzey Makedonya suç örgütü sahte pasaport sahte kimlik Sedat Peker uyuşturucu kaçakçısı Karadağ Jovan Vukotic Skaljari