Arama Kurtarama Köpekleri Nedir ve Nasıl Eğitilir?

TAKİP ET

6 Ocak'ta sabaha karşı saat 04.17'de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 ve saat 13.24'te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 10 ilde etkili olan depremler sonucunda 6 binden fazla bina yıkıldı, binlerce kişi hayatını kaybetti.

10 ili büyük bir yıkıma uğratan depremlerin ardından enkaz altında kalan insanların yerini tespit etmede arama kurtarma köpekleri büyük rol oynuyor. Onlarca vatandaşın hayatını kurtaran bu arama kurtarma köpekleri, doğal afetlerde görev almak üzere nasıl ne kadar sürede eğitiliyor? Arama kurtarma köpeği nedir? Arama kurtarma köpekerline hangi durumlarda ihtiyaç duyuluyor? Arama kurtarma köpekleri insanların yerini nasıl tespit ediyor?

Arama Kurtarma Köpeği Nedir?

Arama kurtarma köpeği, özel olarak aranan kişi veya nesneleri bulmak ya da kişileri kurtarmak üzere eğitilir. Günümüzde arama kurtarma faaliyetlerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelen bu köpekler, asayiş hizmetlerinde de sıkça rol oynarlar.

Enkaz, arazi, çığ aramaları, suda yer belirleme ve kurtarma yapma kabiliyetine sahip olan köpekler, asayiş hizmetlerindeyse narkotik ajan ve mühimmat bulmak için kullanılmaktadır. 

Arama Kurtarma Köpekleri Nasıl Eğitilir?

Kahraman köpekler, emekli olana kadar sürekli olarak eğitim içerisindedir. En az 6 aylık eğitimin yanı sıra performanslarına göre eğitmenler tarafından sürekli tatbikatlara, eğitimlere götürülür. 

Basit komutları almayı öğrendikleri 'temel itaat', yemek ve tuvalet gibi becerileri aldıkları 'temel beceri', karmaşık komutları uygulayabildikleri 'ileri itaat', belirtilen herhangi bir kişiye itaat ve iz sürme gibi kompleks becerilere sahip oldukları 'ileri beceri' eğitimi alırlar. Bunların yanı sıra iz sürme arama kurtarma, gaz sızıntısı, yangın ve doğal tehlike bildirme gibi eğitimlerden de geçerler.

Arama kurtarma köpek arama kurtarma köpeği deprem doğal afet kahramanmaraş