Arama Kurtarma Nedir ve Faaliyetleri Nasıl Yürütülür?

TAKİP ET

6 Ocak'ta sabaha karşı saat 04.17'de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 ve saat 13.24'te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 10 ilde etkili olan depremler sonucunda 6 binden fazla bina yıkıldı, binlerce kişi hayatını kaybetti.

Bu büyük felaketin ardından Türkiye'deki ve dünyanın çeşitli ülkerinden binlerce arama kurtarma ekibi bölgeye geldi. Bu ekiplerin çalışmaları sonucunda binlerce vatandaş enkaz altından çıkartılarak, yaşama yeninden tutundu. Peki arama kurtarma nedir? Tam olarak ne durumlarda yapılır? Arama kurtarma nasıl yapılır? Arama ve kurtarma ekipleri hangi ekipmanları kullandır? Arama nedir? 

Arama ve Kurtarma Nedir?

Arama ve kurtarma kısaca şu şekilde tanımlanmaktadır: Herhangi bir doğal veya insan kaynaklı afet esnasında acil yardıma ihtiyacı olan kimselerin yerini tespit etme, gerekirse ilk yardım uygulama ve daha kapsamlı yardım alabilecekleri güvenli bir yere nakletme faaliyetleri olarak tanımlanır. Bu tanımın yanı sıra bazı arama ve kurtarma ekipleri, kurtarma sonrasında bakım ve barınma olanakları sağlanmasında da kazazede vatandaşlara yardımcı olurlar. 

Arama ve Kurtarma Ekiplerinin Ekipmanı Nedir?

Arama ve kurtarma ekipleri, çalışacakları bölgenin durumuna göre pek çok farklı ekipman kullanabilmektedir. Özel eğitimli hayvanlar, basit araç-gereçler, özel donanımlı hava, kara ve deniz taşıtları en temel ekipmanlardır. 

Arama Nedir?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yayımlanan "Açıklamalı Afet Yönetimi Terimleri Sözlüğün'nde "Arama" kelimesi kısaca açıklanmıştır. Sözlüğe göre 'arama' kelimesi, "afet ve acil durumlarda afetzede veya kazazedenin yerinin belirlenmesine yönelik yapılan çalışma" anlamına gelmektedir. 

Açıklamanlı Afet Yönetimi Terimleri Sözlüğü'nde "Arama ve Kurtarma" kelimesinin anlamı ise şu şekilde ifade edilmiştir: "Afet nedeniyle güç durumda kalmış insanların, özel olarak eğitilmiş ve donatılmış resmî veya özel ekipler tarafından aranması, bulunması ve kurtarılmasına yönelik çalışma"

 

Arama ve kurtarma kaza deprem felaket kahramanmaraş akut afad yabancı arama kurtarma ekipleri arama kurtarma