Araplar Rahatsız Oldu, Devlet Nişanından Atatürk Çıkarıldı: Size Takanda Kabahat!

TAKİP ET

Danıştay'ın devlet madalyalarından Atatürk kabartmasını, Arap devlet liderleri ve iş insanları rahatsız olduğu için çıkarttığı iddia edildi.

Arap devlet liderlerinin ve iş insanları, Türkiye Cumhuriyeti'nin ölmez banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten rahatsız olduğu için Danıştay kararıyla devlet madalyalarından Atatürk kabartmasının çıkarıldığı iddiası tartışılmaya devam ediyor. Bu iddianın ardından, Türkiye’nin hangi Arap liderlere devlet nişanı takdim ettiği merak konusu oldu.

NİŞAN VERİLEN ARAPLAR

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı, bir Arap devletinin liderine ilk defa 1998’de verildi. Nişan, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e takdim edilmişti. AKP döneminde ise devlet nişanı, iki defa Suudi Arabistan krallarına verildi.

2007’DE ATATÜRK VARDI

Suudi Arabistan krallarına takdim edilen nişanların ilki 2007'de, Kral Abdullah bin Abdülaziz el-Suud’a, yine dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından takılmıştı. Suudi Kral’ın o günlerde dağıttığı pahalı hediyeler de çok konuşulmuştu. Öte yandan krala takdim edilen nişanda, Atatürk kabartması bulunuyordu.

2016'DA ATATÜRK YOK

Suud Krallarına takdim edilen ikinci nişan ise 12 Nisan 2016’da, bizzat AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Kral Selman Bin Abdulaziz Al Saud’a takılmıştı.

Suudiler dışında nişana layık görülen diğer Arap liderler ise 2017'de Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir el-Sabah ile Tunus Cumhurbaşkanı El-Beci Kaid es-Sibsi oldu.

GÖĞÜSLERİNDE HAÇ TAŞIMAKTAN GAYET MEMNUNLAR

Atatürklü devlet nişanından rahatsız olan Arap lider ve iş insanları, üzerinde haç bulunan madalyalardan ise rahatsız olmuyor. Batılı ülkeler, birçok Arap devlet başkanına çeşitli vesilelerle madalya ve nişan takıyor.

Dünyanın en meşhur devlet nişanlarından biri olan Fransa’nın taktığı Légion d’honneur’ı alan kişiler dikkat çekiyor. Üzerinde haç ve Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’ın kabartması bulunan söz konusu nişanı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Türkiye’de de tanınan ve yıllarca Lübnan’ı yöneten eski Başbakan Saad Hariri ve Fas’ın Arap Meclis Başkanı Habib el-Maliki’ye de takmışlar.

ATATÜRK'Ü DEVLET NİŞANLARINDAN NASIL ÇIKARDILAR?

Devlet Nişanı, Cumhuriyet Nişanı ve Liyakat Nişanı’nda bulunan Atatürk kabartması, 15 Aralık 2013 tarihinde yönetmelikte yapılan bir değişiklikle kaldırılmıştı. Değişikliğinin iptali için Danıştay’a hemen dava açılmış ve Danıştay da nişanlarda Atatürk kabartmasının kullanılması yönünde 2019’da karar vermişti. Bu karara da Cumhurbaşkanlığı itiraz etmiş ve karar böylelikle temyize gitmişti.

Sonuç olarak birçok utanç verici karara imza atan Danıştay, devlet madalyalarından Atatürk kabartmasının çıkarılmasına 12 Mart’ta hükmetti.

Danıştay Devlet Madalyası Devlet Nişanı Atatürk kabartması Atatürk Devlet Madalyalarından Atatürk çıkarıldı Arap devlet liderleri Arap kralları Arap iş insanları Arap iş adamları Arap liderler