Araştırma: Covid-19 Geçirenlerin IQ'su Düşüyor

TAKİP ET

Imperial College London ve Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre Covid-19'a yakalananların yakalanmayanlara kıyasla zeka testinde daha düşük performans gösterme eğiliminde olduğu saptandı.

Imperial College London ve Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları Covid-19'a yakalanan ve yakalanmayan kişilerden oluşan gruplarla kişilerin bilişsel kabiliyetlerini ölçmeye yönelik bir araştırma yaptı. 

Covid-19'a yakalanan 81 bin 337 kişi ile yapılan testlerde hastalığı geçiren kişilerin  bilişsel kabiliyetlerinin önemli düşüşe uğradığı tespit edildi. 12 bin 689’u farklı düzeylerde Covid-19'u atlatmış olan kişilerle yapılan araştırmanın sonucuna göre, Covid-19'u hafif atlatanlar dahil hastalığı geçirenler, zeka testi çözmede hastalık geçirmeyenlere göre daha çok zorlandı. Hastalığı ağır geçiren kişilerde bilişsel kabiliyet kaybı daha büyük oranda oldu.

Geri Döndürülemez Sonuçlar Yaratıyor 

Hastalığa yakalananların yakalanmayanlara kıyasla zeka testinde daha düşük performans gösterme eğiliminde olduğunu saptayan araştırmacılar, en büyük kaybın akıl yürütme, planlama ve problem çözme gerektiren görevlerde gözlemlendiğini belirtti. 

Araştırmada ventilatöre bağlanan kişilerde 7 puana varan IQ kaybı tespit edildi. Bilişsel gerileme ile hastalandıktan sonra geçen zaman arasındaki bağı da inceleyen bilim insanları, bu iki etken arasında bağ bulunamamasını ''Covid-19 geri döndürülemez sonuçlar yaratıyor'' şeklinde değerlendirdi.

 

covid zeka geriliği ıq kaybı düşüş Imperial College London Cambridge