Araştırma: Dişi Maymunlar Erkek Maymunları 'Tetikçi' Olarak Kullanıyor

TAKİP ET

Bilim insanlarının yaptığı bir araştırmada, dişi maymunların erkek maymunları tehlikelere karşı 'tetikçi' olarak kullandığı tespit edildi.

Bilim insanları,, bir tür primat maymunu olan guenon cinsi nokta burunlu maymunlar üzerinde yaptıkları araştırmada, dişilerin, vahşi yırtıcılara karşı kendilerini savunmak için erkekleri "tetikçi" olarak kullandığını tespit etti.

Bilim insanları bu maymunlar üzerinde yaptıkları araştırmaları, Kongo'daki Noubalé-Ndoki Ulusal Parkı'nda yaşayan 19 maymun grubu üzerinden gerçekleştirdi. Çalışmalar sırasında bir görevli, leopar kıyafeti giyip, maymunlara yaklaşarak bir tehdit unsuru yarattı.

Ekip, erkek ve dişi maymunların leopar tehdidine farklı tepkiler gösterdiğini gözlemledi. Dişi maymunlar, erkeklerin gruplarını korumasını talep eden bir ikaz yaptı. Bunun ardından erkek maymunlar, gruba yaklaştı. Erkek maymunlar, yırtıcılara karşı grubu savunacaklarını işaret eden bir alarm verdi.

Araştırmacıalr, erkeklerin bu çağrıyla dişi maymunlara tehdidi sonlandırabileceklerine dair güvence verdiğini ifade etti. Dişilerin yalnızca bahsi geçen çağrı geldiğinde ikaz vermeyi durdurduğu gözlemlendi.

Bilim insanları, maymunların bir grubu savunma becerilerini kanıtlamak suretiyle ilerideki çiftleşme fırsatlarını garanti altına almaya çalıştığı ihtimali üzerinde duruyor.

Araştırmanın başyazarı Frederic Gnepa Mehon, yaptığı açıklamada "Diğer orman guenonlarına yaptığımız gözlemler, gruplarını korumadaki başarısını kanıtlamadığı takdirde erkeklerin buraları kendilerinden daha iyi olanlardan önce terk etmeleri gerektiğini gösteriyor"

Araştırmacılar, çağrının popülasyona özgü bir ifade olması durumunda söz konusu maymunların farklı "lehçeleri" kullanabileceğine dikkat çekti.

guenon maymunları primat maymunlar dişi maymunlar erkek maymunlar tetikçi olarak kullanıyor araştırma bilim insanları tespit etti belirledi