Araştırma: Felaket Senaryosunda Hayatta Kalacak 5 Ülke

TAKİP ET

İngiltere'de yapılan bir araştırmada, felaket senaryolarında hayatta kalacak 5 ülke belirlendi.

İngiltere'de bulunan Anglia Ruskin Üniversitesi'nin bünyesindeki Küresel Sürdürülebilirlik Enstitüsü'nde yapılan araştırma, ekonomi, çevresel faktörler veya yeni bir pandemi senaryosunda hayatta kalacak 5 ülkeye değindi.

Çöküş Cankurtaranları

Araştırmacılar, ağır bir ekonomik kriz, iklim değişikliğinin olumsuz etkileri, doğanın tahrip edilmesi ve/veya Çin Virüsünden daha kötü bir pandemiden kaynaklanacak şokların küresel ölçekte bir toplumsal çöküşe yol açabileceğini ifade etti.

Bu tarz toplumsal çöküşlerin en ağır etkilerinden muaf olacak ve böylelikle nüfuslarını koruyabilecek yerler 'çöküş cankurtaranları' olarak tanımlandı.

Nüfus Yoğunluğu Düşük Olan Adalar İlk Beşte Yer Aldı

Bu tür bir çöküşe karşı en dirençli olabilecek yerler, halkları için gıda üretme, sınırlarını istenmeyen kitlesel göçten koruma, elektrik şebekesini ayakta tutma ve üretimin bir kısmını sürdürme kabiliyetleri üzerinden tespit edildi.

Ilıman iklimlere ve düşük nüfus yoğunluğuna sahip adalar, ilk beşin içerisinde yer aldı.

İlk Sırada Yeni Zelanda Var

Söz konusu bir senaryoda jeotermal ve hidroelektrik enerji, geniş tarım arazileri ve düşük nüfus yoğunluğu sayesinde çok az etkilenerek en fazla ayakta kalma potansiyeline sahip olan yer Yeni Zelanda olarak belirlendi. Yeni Zelanda'yı; İzlanda, Birleşik Krallık, Tazmanya ve İrlanda takip etti.

Şimdiden karmaşık toplumlara sahip büyük ada ülkelerinin 'dirençli' olmasının doğal bir sonuç olduğunu belirten araştırmacılardan Prof. Aled Jones, İngiltere'nin listede yer almasını şaşırtıcı bulduklarını ekleyerek "İngiltere'nin yoğun bir nüfusu var, üretim geleneksel olarak ülke dışında, yenilenebilir teknolojiyi en hızlı geliştiren yer değil ve şu an kendi gıdasının sadece yüzde 50'sini üretiyor. Fakat şoklarda ayakta kalabilme potansiyeli var" şeklinde konuştu.

Hepsi Aynı Yıl Olabilir

Ekonomik verimliliğe öncelik veren küreselleşmiş bir toplumun direnci düşürdüğü ve ülkelerin gıda ile başka hayati sektörlerde ülkelerin yedek kapasiteye sahip olması gerektiğinin belirtildiği araştırmada, son zamanlarda küresel ölçekte gıda kayıpları, mali bir kriz ve pandeminin yaşandığı ifade edilerek "Bunların hepsinin aynı anda yaşanmamış olması nedeniyle şanslıyız ama hepsinin aynı yıl olmaması için bir sebep yok" denildi.

felaket senaryosu iklim krizi kriz yeni zelanda araştırma ingiltere 5 ülke ülkeler hayatta kalacak ayakta kalacak küresel dünya