Araştırma: Gençler Dinden Vazgeçip Deist Oluyor

TAKİP ET

Öğretmenler ve öğrencilerle yapılan iki farklı araştırmadaki bulgular, gençlerin dinden koparak deizme yöneldiğini ortaya koydu.

Sakarya Üniversitesi’nden Dilek Menküç, gençlerin dine olan yaklaşımını değerlendirmek için bir araştırma yaptı. “Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin görüşleri ışığında lise öğrencilerinde deizm düşüncesi” başlıklı araştırmada Deizme ilginin arttığını belirterek “Ben on beş senelik bir öğretmen olarak deizmin özellikle son beş yılda baya popüler olduğunu gördüm. Buradaki artışı da gördüm. Deist var mı? Evet, var. Artıyor mu? Ben arttığını gözlüyorum” dedi.

Bir diğer öğretmen ise, “Ben asıl tehlikenin gençlerin dine ilgisiz kalması olduğunu düşünüyorum. Bu ilgisiz kalmanın sonrasında bir sekülerleşme ortaya çıkacak. Gençler deizme kaydı diye elimde bir veri yok ama bu konuda araştırmalar var. Araştırmalar da artan bir durum olduğunu gösteriyor'' şeklinde konuştu.

Deizmi konuşmanın öğrencilerin aklına deizm fikrini sokmakta etkili olduğunu belirten bir başka öğretmen de  “Zaten tevhit inancı anlatılırken şirk nedir, deizm nedir vb. konular anlatılabilirdi. Eşeğin aklına karpuz kabuğu sokmak gibi yani…'' ifadelerini kullandı.

İmam Hatipli İki Öğrenci Deist Olma Sebeplerini Açıkladı

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden Merve Harmankaya’nın imam hatip lisesi öğrencileriyle görüşerek hazırladığı “Geçmişten günümüze deizm ve deizm üzerine sosyolojik bir araştırma” başlıklı araştırmasında iki imam hatip liselinin deizmi tercih etme nedeni şöyle açıklandı: “Deizme kayma sebeplerini sorduğumuz zaman günümüzdeki Müslümanların dini yaşama biçimlerinin kendilerini bu yola ittiğini söylemişlerdir. Ayrıca bir kişi din görevlilerinin ve dini temsil eden şahısların misyonlarına uymayan bazı tutum ve davranışlarının da bunda etkili olduğunu belirtmiştir. Bunların haricinde din konusunda ailesinden çok baskı gördüğü için de deizme kaydığını ifade etmiştir.”

deizm ateizm gençler imam hatip öğrenci öğretmen