Araştırma: Kel Erkeklerin Çin Virüsüne Yakalanma İhtimali 2,5 Kat Daha Fazla

TAKİP ET

ABD'nin California eyaletinde yapılan araştırmaya göre, kel erkeklerin Çin virüsünden etkilenme ihtimalinin, tam saçlı bir kafaya sahip olan erkeklere göre 2,5 kat daha fazla olduğu belirtildi.

ABD'nin California eyaletinde Applied Biology adlı bilim şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre, kel erkeklerin Çin virüsünden etkilenme ihtimalinin saçı olanlara göre 2,5 kat daha fazla olduğu sonucuna varıldı.

Araştırmacılar, saç dökülmesimne bağlı olan ortak bir biyobelirteci olan erkek hastaların ciddi Çin virüsü enfeksiyonlarına önemli ölçüde daha duyarlı olduğunu tespit etti. 

Bilim insanları, söz konusu bulguların Çin virüsünün tedavisi için yeni olanaklar sağlayabileceğini belirtti. 

Erkekler Daha Fazla Etkileniyor

Erkek tipi kellik, vücudun ne kadar erkeklik hormonu (androjen) ürettiğini düzenleyen androjen reseptörü (AR) genindeki varyasyonlar tarafından kontrol ediliyor. Kellikten müzdarip erkeklerde ise bu hormonun üretimi yüksek seviyede oluyor.

Androjen hormonunun üretimi, Çin virüsü enfeksiyonlarında rol oynadığı düşünülen TMPRSS2 olarak bilinen bir enzimin de artmasına sebep oluyor. TMPRSS2'nin vücuda Çin virüsünün girmesini kolaylaştırdığı ve bu yüzden erkeklerin kadınlara oranla daha şiddetli Çin virüsü hastalığı geçirmesine neden olduğu söyleniyor.

Araştırmacılar, yaptıkları çalışma kapsamında, Çin virüsü nedeniyle hastaneye kaldırılan 65 erkekte androjen reseptörü genindeki poliglutamin tekrarı (CAG tekrarı) bölgesinin uzunluğunun, hem androjen üretimi hem de erkek tipi kellikle bağlantısını ölçtüler.

AR CAG tekrarı 22 nükleotidden daha kısa olan erkeklerin, CAG tekrarı 22 veya üzeri olan hastalara göre Çin virüsü nedeniyle yoğun bakıma alınma olasılığının iki buçuk kat düşük olduğu tespit edildi.

Öte yandan, Çin virüsü geçiren erkeklerin yüzde 79'unun kel olduğu belirlendi.

 

kellik çin virüsü koronavirüs covid-19 bağlantı bilim insanları ölçüm araştırma araştırmacılar abd california applied biology şirket sonuç daha fazla etkileniyor kel erkekler