Araştırmacı-Yazar Prof. Dr. Nadir Devlet Hayatını Kaybetti

TAKİP ET

Araştırmacı-yazar Prof. Dr. Nadir Devlet'in hayatını kaybettiği öğrenildi.

Kazan Tatarı araştırmacı-yazar Prof. Dr. Nadir Devlet'in hayatını kaybettiği öğrenildi.

Nadir Devlet, Türk Dünyası ve Türkoloji adına yaptığı büyük katkılardan sonra 77 yaşında hayata gözlerini yumdu. Devlet'in ölümü sevenleri tarafından hüzünle karşılandı.

Nadir Devlet Kimdir

15 Temmuz 1944 yılında Mançurya'da doğan Nadir Devlet, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Genel Türk Tarihi Bölümü mezunudur. Yüksek lisansını 1972-74 yılları arasında Münih Maximilian Üniversitesi Türkoloji ve Yakın Doğu Enstitüsü'nde tamamlayan Devlet, 1976-1982 yıllarında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Umumi Türk Tarihi Kürsüsü'nde yürüttüğü doktorasını "1905-1917 Rusya Türklerinin Millî Mücadele Tarihi" adlı teziyle bitirmiştir.

1972-1984 yılları arasında Hürriyet Radyosu Tatar-Başkurt Servisi'nde radyo programcılığı yapmış, 1986-1991 yılları arasında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları ve Uygulama Merkezi'nde müdür yardımcılığı görevini üstlenmiştir. 1989-1990 yıllarında ise Columbia Üniversitesi Orta Asya Araştırmaları'nda misafir-araştırmacı öğretim üyeliği yapan Devlet, 1984'te Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyesi ve 1991 yılından sonra da Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur.

Nadir Devlet, ayrıca, Türk Tarih Kurumu ve Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü üyesidir. Devlet'in Türk Dünyası ile ilgili pek çok önemli eseri bulunmaktadır.

 

nadir devlet prof. dr. nadir devlet kimdi öldü hayatını kaybetti vefat etti araştırmacı-yazar kazan tatarı türkolog türkoloji 77 yaşında mançurya