Araştırmaya Göre Omicron İnsan Derisinde 21 Saat Hayatta Kalıyor

TAKİP ET

Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre Omicron varyantı plastik yüzeyde 8 gün, insan derisinde 21 saat hayatta kalıyor.

T24'ün Reuters'tan aktardığı habere göre Omicron varyantı, Çin Virüsü'nün önceki varyantlarına göre plastik yüzey ve insan derisi üzerinde daha uzun süre hayatta kalabildiği tespit edildi.

Japonya'da yapılan ve henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen araştırmanın sonuçlarına göre Omicron varyantı, orijinal virüsten çok daha uzun süre hayatta kalabiliyor. Söz konusu varyantın Delta'ya süratle baskın çıkarak hakim varyant oluşuna da bu özelliğinin yol açmış olabileceği tahmin ediliyor.

Yapılan araştırmada Alfa, Beta, Delta ve Omicron varyantlarının Wuhan'da ilk ortaya çıkan virüse göre iki kattan daha uzun süre hayatta kalabildiği ve insan cildi üzerinde 16 saatten uzun süre bulaşıcılığını muhafaza edebildiği belirlendi.

Buna göre Wuhan'da ortaya çıkan virüs plastik yüzeyde 56 saat hayatta kalabilirken Alfa varyantı 191,3 saat, Beta varyantı 156,6 saat, Delta varyantı 114 saat ve Omicron varyantı ise 193,5 saat hayatta kalabiliyor. 

İnsan derisi üzerinde ise Wuhan'da ortaya çıkan virüs 8,6 saat hayatta kalabilirken Alfa varyantı 19,6 saat, Beta varyantı 19,1 saat, Delta varyantı 16,8 saat ve Omicron varyantı ise 21,1 saat hayatta kalabiliyor.

Ayrıca araştırmada varyantların etanole karşı daha dirençli olmasına karşın virüsün tüm varyasyonlarının alkol bazlı el dezenfektanlarına maruz kalmaları durumunda 15 saniye içinde tamamen etkisiz hale geldiği belirtilendi.

omicron alfa beta delta varyantı çin virüsü covid