AREA Araştırma Anket Sonuçları: Parlamenter Sistemi Savunanların Oranı Yüzde 55,4

TAKİP ET

AREA Araştırma Haziran ayı anket sonuçlarını paylaştı.

AREA Araştırma, Haziran ayı anket sonuçlarını takipçileriyle paylaştı. Ankette, Türkiye'nin yönetim sisteminin "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" olmasını isteyenlerin oranı yüzde 37,5 iken kararsız/sandığa gitmem diyenlerin oranı yüzde 15,9 olarak oluştu.

Kararsızlar dağıtıldığında ise Türkiye'nin yönetim sisteminin "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" olması gerektiğini söyleyenlerin oranı yüzde 55,4 olurken, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" olmasını belirtenlerin oranı yüzde 44,6 oldu.

Toplam seçmen üzerinden "Türkiye'nin yönetim sistemi ile ilgili bir referandum yapılsa oy verme tercihiniz ne olurdu" sorusuna yüzde 46,6 oranında "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem", yüzde 37,5 oranında ise "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" cevabı çıktı. Kararsızım/sandığa gitmem diyenlerin oranı ise yüzde 15,9 oldu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini Başarılı Buluyor musunuz

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni başarılı buluyor musunuz" sorusuna katılımcıların yüzde 43,1'i başarılı bulduğu yönünde yüzde 49,8'i ise başarısız bulduğu yönünde fikir beyan etti. Cevap vermeyenlerin oranı ise yüzde 7,1.

Ekonomi Politikası

Hükümetin 'ekonomi politikasını' başarılı bulanların oranı yüzde 31,2 olurken, başarısız bulanların oranı yüzde 64,5 oldu. Kararsızlar ise yüzde 4,3 olarak gerçekleşti.

Kanal İstanbul

Kanal İstanbul'un yapılmasını destekleyenlerin oranı yüzde 37, karşı çıkanların oranı ise yüzde 42,5 olarak gerçekleşti. Fikir belirtmeyenlerin oranı yüzde 20,5.

İBB Seçimleri

Katılımcılara "23 Haziran 2019 tarihinde tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi bugün aynı adaylarla tekrar yapılsa ve İstanbul'da oy kullanma hakkınız olsa tercihiniz kimden yana olurdu" sorusu yöneltildiğinde, katılımcıların yüzde 51'i Ekrem İmamoğlu'na, yüzde 34,4'ü ise Binali Yıldırım'a oy vereceğini belirtti. Kararsızların oranı yüzde 7,4, oy kullanmayacağını belirtenlerin oranı ise yüzde 7,2 oldu.

Öte yandan Ekrem İmamoğlu'nu başarılı bir siyasetçi olarak bulanların oranı yüzde 50,2, başarısız bir siyasetçi olarak bulanların oranı ise yüzde 35,8 oldu.

Mansur Yavaş

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın başarılı bir siyasetçi olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 61,5, başarız bulanlar ise yüzde 22,6 olarak oluştu. Fikir belirtmeyenlerin oranı yüzde 15,9.

 

anket erdoğan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi parlamenter sistem area araştırma ekrem imamoğlu mansur yavaş kanal istanbul haziran ayı ibb seçimleri oran oy yüzde ekonomi başarılı başarısız