Area Araştırma Anketi: Cumhur İttifakı Eriyor, Millet İttifakı Yükseliyor

TAKİP ET

Area Araştırma'nın anketine göre muhalefet partileri oylarını artırıyor.

Korkusuz yazarı Ahmet Takan'ın aktardığına göre 12 ilde 18 yaş ve üzeri 2 bin 282 kişi ile yüz yüze görüşen Area Araştırma'nın anketine göre İstanbul Havalimanı'nın millet bahçesine dönüştürülmesine olumlu bakanların oranı yüzde 31,8 iken olumsuz bakanların oranı yüzde 53,5 oldu.

Ayrıca CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na siyasi yasak getirilmesini olumlu bulanların oranı yüzde 28,1 iken olumsuz bulanların oranı yüzde 43,6 olarak belirlendi.

İmamoğlu'nun İstanbul Dışında Miting Yapması

Bunun yanı sıra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul dışında miting yapmasını olumsuz bulanlar yüzde 44 olarak ölçülürken olumlu bulanlar yüzde 40,9 olarak tespit edildi.

Ayrıca vatandaşların yüzde 51,9'u AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girişini terör örgütlerine verdiği destek nedeniyle veto etmesini olumlu bulunuyor.

Ümit Özdağ mı, Süleyman Soylu mu?

Bunun yanı sıra vatandaşların yüzde 46'sı Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ve AKP'li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasındaki kavgada Özdağ'ı haklı buluyor. Yüzde 23,2 ise Soylu'yu haklı buluyor.

Vatandaşların yüzde 63,8'i Suriyeli sığınmacıların derhal ülkelerine geri gönderilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca yüzde 28,9'u Suriye yönetimiyle anlaşılarak ülkelerine kademeli olarak gönderilmeleri gerektiğini düşünüyor. 

Bunun yanı sıra vatandaşların yüzde 38,9'u Osman Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesini olumsuz, yüzde 27'7'si olumlu karşılıyor.

Artık En Önemli 2. Sorun Göçmenler

Ayrıca Area'nın Mayıs ayı araştırmasında Türkiye'nin en önemli sorunu olan "ekonomi, hayat pahalılığı, yoksulluk" başlığını artık "göçmenler ve mülteciler sorunu" takip ediyor.

Vatandaşlara "Sizce Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?" sorusu yöneltildiğinde alınan cevaplara göre ülkenin en önemli sorunları olarak şunlar görülüyor:

Ekonomi, hayat pahalılığı, yoksulluk: Yüzde 68,1.

Göçmenler ve mülteciler sorunu: Yüzde 9,1.

İşsizlik: Yüzde 8,4.

Adalet, hukuk sisteminin eksiklikleri: Yüzde 3,5.

Vatandaş Parlamenter Sistemden Yana

Bunun yanı sıra bir sistem referandumu yapılırsa vatandaşların yüzde 28,1'i Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi lehine, yüzde 61,6'sı Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem lehine oy kullanacaklarını belirtiyor. Ayrıca vatandaşların yüzde 67'si Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni başarısız buluyor. Hükümetin ekonomi politikasını başarısız bulanlar ise yüzde 83,6...

Milletvekili Seçimi Anketi

Liderlere yönelik genel kanaate bakıldığında Mayıs ayında Türkiye'nin en beğenilen siyasetçisi yüzde 39,4 oranla İYİ Parti lideri Meral Akşener, yüzde 37,6 beğeniyle Kemal Kılıçdaroğlu ve yüzde 37,1 beğeniyle Recep Tayyip Erdoğan oldu.

Partilerin oy dağılımı ise şu şekilde:

AKP: Yüzde 29,3.

CHP: Yüzde 28,0.

İYİ Parti: Yüzde 16,3.

HDP: Yüzde: 11,1. 

MHP: Yüzde 8,0.

DEVA: Yüzde 3,4.

area araştırma anketi cumhur ittifakı eriyor millet ittifakı yükseliyor dikkat çekici sonuçlar ahmet takan korkusuz