Asbestli Geri Vites: Gemi Türk Kara Sularına Giremeyecek

TAKİP ET

Asbestli gemi Nae Sao Paulo'nun Türk kara sularına girişine izin verilmeyeceği açıklandı.

İzmir Aliağa'da sökülmesi planlanan Brezilya donanmasına ait asbest yüklü Nae Sao Paulo'nun Ege Denizi'ne zehir saçması ihtimali kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, "asbest bombası" nitelendirilen gemiye geçtiğimiz günlerde izin vermişti.

Bakan Murat Kurum, yeni bir açıklama yaparak geminin Türk kara sularına girişine izin verilmeyeceğini duyurdu:

Kurum açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Bakan Kurum'dan Açıklama

"1- Brezilya Basel Sözleşmesi Yetkili Otoritesi IBAMA (Brezilya Çevre ve Yenilenebilir Doğal Kaynaklar Enstitüsü) tarafından Bakanlığımıza yapılan “NAE Sao Paulo” isimli eski askeri uçak gemisinin ülkemize Sök Denizcilik ve Tic. Ltd. Şti. tarafından sökülmek üzere ithal edilmesi için sunulan notifikasyon başvurusuna 30.05.2022 tarihinde 'Karasularımıza girmeden denetim yapılması ve Bakanlığımız uzmanlarının gözetiminde söküm yapılması koşuluyla' ŞARTLI ONAY verdik.

2- Sürecin başından bu yana; tarafı olduğumuz Basel sözleşmesi gereğince yükümlülüklerimiz ve uluslararası hukuktan doğan haklarımızı ifade ettik, tehlikeli herhangi bir olumsuzluğun olması durumunda, gemiyi hiçbir tereddüte yol açmadan kabul etmeyeceğimizi ve ülkemiz karasularına girmeden geri göndereceğimizi defaatle paylaştık.

3- Gemiyle ilgili Brezilya Federal Bölge Mahkemesinin ihtiyati tedbir kararı alması üzerine, verdiğimiz şartlı onayın yerine getirilmesi amacıyla09.08.2022 tarihli yazımızla Brezilya Yetkili Otoritesi IBAMA’ya ve Sök Denizcilik ve Tic. Ltd. Şti. firmasına mahkeme kararlarının ve geminin ülkemize gelmeden önce YENİDEN hazırlanmış Tehlikeli Madde Envanter Raporunun tarafımıza sunulmasını istedik."

asbest asbestli geri vites gemi türk kara sularına giremeyecek nae sao paulo murat kurum çevre ve şehircilik bakanlığı