Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı Başladı

TAKİP ET

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2024 asgari ücret zammı için bugün bir araya geldi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreter'i Akansel Koç (TİSK); işçi tarafını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar temsil edecek. 

Asgari ücret görüşmelerinde önceki yıllardan farklı olarak TÜRK-İŞ'in 5 kişilik heyetinde 4 işçi birden yer alacak. Kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçinin katıldığı toplantıda işçiler asgari ücretin belirlenmesi sürecine katkıda bulunacak. 

TÜRK-İŞ "İnsan onuruna yakışır düzeyde" bir asgari ücret talep ediyor. İşveren tarafını temsil eden TİSK ise dengeli, istihdamı ve rekabet gücünü koruyucu bir seviyede asgari ücretin belirlenmesi gerektiği görüşünde. 

İşveren ve işçi tarafı vergi indiriminin azaltılması konusunda mutabık. 

7 milyona yakın çalışanı etkileyen asgari ücret kararı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında 4 kez toplanacak. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik AKP'li Bakan Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün yapacağı ilk toplantı öncesi açıklamalarda bulundu: 

"Daha çok üreterek, daha çok büyüyerek istihdamımızı artırmaya devam edeceğiz. İnsanlarımızın hayat standartlarını geliştirmek için gece-gündüz çalışıyoruz. Çalışan enflasyona ezdirilmeyecek"

"2024 yılı için belirlenecek asgari ücretin, çalışanlarımızı enflasyonun tahribatına karşı korumasına ve istihdam hedeflerimizi desteklemesine dikkat edeceğiz"

Bugünkü toplantıdan sonra konuşan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar: 

"Bugün milyonlarca kişinin gözü kulağı bugünkü toplantıdaydı. Bugünkü toplantılarımızda herhangi bir ücret konusu görüşülmedi. Pazartesi saat 13.30'da tekrar bir araya gelinecek."

"TÜRK-İŞ olarak ücret söyleme şansımız yok ücret söylersek bağlanır kalırız. İşveren tarafından ücret gelecek ki değerlendirme yapacağız. Şu an ücret söylemenin anlamı yok. " (DHA)

en yüksek asgari ücret türk-iş tisk çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı vedat ışıkhan