Aşı Olup Çin Virüsü Geçirenler de "İkinci Doz Yapıldı" Sayıldı

TAKİP ET

Aşılamadan daha önce Çin Virüsü geçirenlere sadece bir doz yapılacağı kararı alındı. Aşı olduktan sonra Çin Virüsü'ne yakalananların da ikinci dozu yaptırmış gibi sayıldığı ortaya çıktı.

Çin Virüsü aşılamasında yeni bir uygulamaya gidildi. Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde (MHRS) Çin Virüsü'nün pozitif tanısının aşıda ikinci doz olarak kabul edildiği görüldü. Buna göre randevu sistemi; önceki Çin Virüsü tanısını aşı olarak kabul ediyor.

Çin Virüsü'ne yakalananların antikor ürettiği biliniyordu. İlk aşıyı yaptırdıktan sonra Çin Virüsü'ne yakalananlar için de tek doz uygulamasına gidildiği görüldü. Aşı yaptırdıktan kısa bir süre sonra Çin Virüsün'e yakalanan bir vatandaş, MHRS'den randevusunu kontrol etti. Çıkan tabloda ilk aşısını yaptırdığı ve geçirdiği Çin Virüsü hastalığının ikinci doz kabul edildiğini fark etti.

Bakan Ne Demişti?

Hastalığı atlatanlara aşı 6 aydan sonra yapılabiliyordu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada bu sürenin 3 aya düştüğünü duyurmuştu. 

korona covid-19 çin virüsü aşı sağlık fahrettin koca mhrs ikinci doz