Aşıda Kaç Doz Gerekli Tartışması

TAKİP ET

ABD'de uzmanlar iki dozluk aşıların tek doz olarak kullanılmasını tartışıyor. CDC ve FDA başta olmak üzere pek çok kurum, tek doz uygulamasının sonunçlarının belirsiz olduğunu ve elde yeterli veri olmadan bu kararın uygulanmaması gerektiğini savunuyor.

Sözcü'den Mert Yılmaz'ın haberine göre, vaka sayılarının kış dönemiyle birlikte artmasıyla birlikte uzmanlar aşı kampanyasında farklı çözümler bulmaya çalışıyor.

Bulunan çözümlerden biri aşıların dozunu değiştirmek. Şu ana kadar geliştirilen aşıların üç hafta arayla çift doz olarak uygulanması planlanmıştı. Ancak İngiltere'de, daha fazla insanın korunması için iki doz arasındaki sürenin üç haftadan 12 haftaya çıkarılmasına böylelikle daha çok insanın aşıya ulaşmasına karar verildi. İkinci dozun farklı aşılarla tamamlanabileceğini de öngören İngiltere’ye aşıların karıştırılmamasına yönelik bir uyarı gelmişti.

Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığı'na bağlı FDA Bürosu Başkanı Stephen Hahn, Pfizer-BioNTech aşısının ilk dozdan sonra yüzde 52 etkinlik oranının bulunduğunu vurgularken, ikinci dozun uygulanmasıyla birlikte koruyuculuğun yüzde 90’ların üzerine çıktığını hatırlattı. Hahn, bu nedenle mevcut planla yollarına devam etmeleri gerektiğini söyledi.

çin virüsü covid covid19 covid-19 coronavirüs korona koronnavirüs corona aşı sinovac pfizer biontech ingiltere abd aşı doz aşı dozu doz iki doz tek doz kaç doz aşı kaç doz ikinci doz ne zaman sonra