'Aşılarımızın Koruyuculuğu Düşük' Diyen Çinli Yetkili Çark Etti: Yanlış Anlaşıldım

TAKİP ET

Çin Hastalık Kontrol Merkezi Direktörü Gao Fu, "aşılarımızın koruyuculuğu düşük" açıklamasından sonra dönüş yaparak "yanlış anlaşılma" dedi.

Geçtiğimiz günlerde "Aşılarımızın koruyuculuğu düşük" açıklaması yapan Çin Hastalık Kontrol Merkezi Direktörü Gao Fu'nun sözleri dünya basınında büyük ses getirmişti. "Çinli yetkiliden itiraf" şeklinde aktarılan haberlerden sonra Gao Fu, çark etti ve "Yanlış anlaşıldım" dedi.

Türkiye'de kullanılan Sinovac aşıları da dahil olmak üzere Çin'in ürettiği aşıların 'etkinlik seviyelerinin düşük olduğunu' belirten Gao Fu, Global Times'a verdiği demeçte,  kendisinin bilimsel bir görüş bildirdiğini öne sürerek "Dünyadaki bütün aşıların koruma oranı bazen yüksektir bazen düşük. Aşıların etkinlik oranını nasıl artırabiliriz sorusunun yanıtı tüm bilim insanları tarafından düşünülmedilir. Bu bağlamda ben de aşılama sürecinde dozların sayısı ya da farklı aşı türlerini arka arkaya uygulamayı düşünebileceğimizi önerdim" şeklinde konuştu.

İsrail ve Şili Karşılaştırması

Şili Üniversitesi'nin yürüttüğü araştırma sonrası Sinovac’ın ürettiği Çin virüsü aşısında, ikinci doz uygulandıktan iki hafta sonra etkinlik oranının yüzde 56 düzeyinde oluştuğu bildirilmişti.

Çalışmayı değerlendiren Hong Kong Üniversitesi'nde görevli moleküler virolog Prof. Jin Dong-yan “Bir kişi Sinovac’ın iki dozunu vurulsa dahi elde edilen koruma BioNTech’in tek dozundan bile düşük” ifadelerini kullanmıştı.

Aşılama hızında nüfusunun tümünü aşılayan İsrail ile kıyaslanan Şili'de, nüfusun 3'te 1'inden fazlası aşılanmış durumda.

Fakat Şili'de, BioNTech aşısından daha çok Sinovac aşısı kullanıldığından İsrail gibi normale dönemeyerek sağlık sistemini zorlayacak vaka artışları yaşandı.

İki ülke arasında belirlenen bir diğer farklı yaklaşım ise normalleşme süreçleri olarak öne çıkıyor. Şili’de kısıtlamaların erken kaldırılarak seyahatlere izin verilmesi ve restoranlar, spor salonları, AVM’ler ile kiliselerin açılmasının vaka sayılarına ciddi etkileri olduğu öne sürülüyor.

sinovac coronavac çin çinli yetkili itiraf açıklama çark etti döndü yanlış anlaşıldım şili israil kıyas etkinliği düşük koruyuculuğu düşük aşılarımızın çin hastalık kontrol merkezi direktörü gou fu