Askeri Üs Bölgesindeki Yolsuzluklar Ortaya Çıktı

TAKİP ET

Sayıştay, ismi açıklanmayan bir kamu kurumunun askeri üs bölgesi üzerinden yolsuzluk yaptığını tespit etti.

Sayıştay, ismi açıklanmayan bir kamu kurumunun 'doğrudan temin' yöntemiyle askeri üs bölgesine inşaat malzemeleri ile mefruşat malzemeleri aldığını iddia ettiğini ancak bu malların aslında hiç olmadığını tespit etti. Sayıştay’da yapılan bir yargılama sonucu ortaya çıkan olayda, ismi açıklanmayan kurumun aldığını iddia ettiği hiçbir malzeme bulunamadı.

Malzemelerin ortada olmaması üzerine Sayıştay, idare binası ve çeşitli inşaatlarda kullanılmak üzere alındığı iddia edilen malların akıbeti ile ilgili uzman mühendislerden oluşan bir bilirkişi heyeti kurulması kararı aldı. Heyet, kurumun aldığını iddia ettiği 80 alımla ilgili bir rapor hazırladı. Raporda, faturaya ücret bedeli yansıtılan 20 bin 335 kilogram köşebendin ile 13 bin 385 kilogram galvanizli sacın olmadığı bilgisi verildi. 

Raporda ayrıca 3 bin 920 metre kutu profilin 1 ve 2 nolu kulelerde toplam 58,8 metresinin olduğu, 3 bin 861,2 metresinin ise bulunamadığı; 5 bin 232 metre kutu profilin de askeri üs bölgesi giriş kapısında 24 metresinin olduğu, 5 bin 208 metresinin yerinde olmadığı tespit edildi.

3 ve 4 no’lu kulelerde yer alan 58,8 metre kutu profilden kalan 2 bin 557,20 metre ile bir başka ödeme emri bulunan 3 bin 865,20 metre profile de ulaşılamadı. 

Heyet, Alındığı İddia Edilen Ürünlere Ulaşamadı

Bilirkişi heyeti, alındığı iddia edilen bazı mefruşat malzemelerini de askeri üs bölgesinde göremedi. Alındığı öne sürülen 224 metrekare perdelerden birine bile ulaşamayan heyet bunu da rapora not etti. 

Üs bölgesi çevresi ve duvar üstünde kullanılmak üzere alındığı iddia edilen bin 800 metrekare panel çitle ilgili de raporda, “Herhangi bir panel çit imalatının bulunmadığı yerinde tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Bir boyu 6 metre olmak üzere 240 boy köşebent alt boru, 200 boy profil boru, 300 boy siyah boru, jiletli teller ve iki ayrı üs bölgesini çepeçevre aydınlatacak aydınlatma direkleri için kullanılmak üzere alındığı iddia edilen 12 bin 182 metre sanayi borusu da tespit edilemedi.

Yapılan yargılama sonucu, zararın harcama ve gerçekleştirme görevlilerinden tahsil edilmesine karar verildi.

 

sayıştay askeri üs bölgesi yolsuzluk alınmadı rapor heyet