Asya Kaplan Sivrisineği İstanbul'da Yerleşik Türler Arasına Girdi

TAKİP ET

Isırığı öldürücü tehlike barındıran Asya kaplan sivrisineğinin İstanbul'un yerleşik sivri sinek türü haline geldiği açıklandı.

Dang Ateşi, Chikungunya, Batı Nil, Sarı Humma ve Zika'nın yanı sıra alerjik reaksiyonlara neden olan Asya kaplan sivrisineği artık İstanbul'un yerleşik sivrisinek türü oldu.

Milliyet'ten Mert İnan'a konuşan göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, "Geçtiğimiz günlerde meslek yaşamımda ilk kez bu sivrisineğin ısırdığı ve anaflaksi (ciddi ölümcül alerjik reaksiyon) ile geç başlangıçlı şiddetli astım krizi yaşayan iki hasta kapımı çaldı. Çatalca’da Asya kaplan sivrisineğinin ısırdığı iki kardeşi güçlükle sağlıklarına kavuşturduk. Artık herkes bu sivrisinek türüne karşı çok dikkat etmeli. Bugüne kadar böcek veya arı sokmasına bağlı alerjik reaksiyon ortaya çıkan hastalarımız olmuştu ancak ilk kez Asya kaplan sivrisineğinin neden olduğu ciddi alerjik reaksiyon gösteren hastalarla karşılaştık" ifadelerini kullandı.

Artık İstanbul'un Yerleşik Türü

Konuya ilişkin olarak İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Parazitoloji Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Kerem Öter ise "Araştırmalarımızı sürdürüyoruz ancak İstanbul, Kocaeli, Adapazarı, Trakya ve Ege’nin belli bölgelerinden şikâyet ve türün arttığına dair bildirimler alıyoruz. Asya kaplan sivrisineği, Uzakdoğu yerleşik türü olmasına karşın ticaret yollarıyla önce Avrupa’ya ardından da Türkiye’ye girdi. Bu türün yumurtaları çok dayanıklı olduğundan canlılığını kaybetmeyip çokça ürüyorlar. İstanbul başta olmak üzere entegre mücadele uygulanması gerekir. Gelecek dönemde Asya kaplan bağlantılı hastalık veya virüsler görülebilir" dedi.

Ciddi Bir Risk: Önlem Alınmalı

"Asya kaplan türü ciddi risk oluşturduğundan önlem alınmalı" diyen İstanbul Üniversitesi Zooloji Ana Bilim Dalı’ndan Fatih Dikmen ise "Çeşitli virüs ve hastalıkları taşıyan bu türe karşı, ilaçlama yeterli değil. İlaçtan kaçabilen sinekler ilaca dirençli hale geliyor. Popülasyon daha güçlü hale geliyor. İstanbul’daki durgun su kaynaklarını kurutmak ekosisteme zarar vereceğinden, Asya kaplan sineği ve türlerini yok edecek kurbağa veya larva yiyen balık türlerinin sulak alanlara yerleştirilmesi gündeme gelmeli. Asya kaplan dirençli bir tür olduğundan bir kap suda bile yumurtluyor. Vatandaşlarımız evlerinde, bahçelerinde su birikintileri bırakmasınlar" şeklinde konuştu.

Asya Kaplan Sivrisineği İstanbul'da Yerleşik Türler Arasına Girdi