'Atadede' Diye Hayali Devlet Görevlisi Yaratıp 5 Milyon Liralık Vurgun Yaptılar

TAKİP ET

MİT'in yaptığı çalışmada "Büyük Atadede" diye karakter yaratıp insanları gizli örgüte üye yapan bir nitelikli dolandırıcılık şebekesi çökertildi.

MİT tarafından "yurtiçinde ve yurtdışında iş bulma, yurtdışına gönderme, yatırım yapacak alanlar, devletle ilgili işleri yürütme" vaatleriyle niyelikli dolandırıcılık yapan; hücre yapılanması şeklinde kurulan ve hiyerarşik görevlendirmeler yapan gizli bir oluşum tespit edildi.

MİT'in çalışmasında oluşum içerisinde hakim, savcı, avukat, işinsanı, bürokrat, siyasetçi, özel sektör yöneticilerinin bulunduğu belirlendi.

Oluşumun tepesinde ise Salice Fedakar'ın olduğu; Fedakar'ın sahte MİT kimliği kullanarak kendini "Pınar Taşçı" kod ismiyle tanıttığı aktarıldı.

İstihbaratın yürüttüğü çalışmanın ardından Ankara merkezli soruşturma başlatıldı ve "gizli oluşumun" üyeleri teknik ve fiziki takibe alındı.

Nihayetinde kendilerine “Atadedeler” ismini veren örgüt ortaya çıkarıldı. Örgütün Elazığ’da kurulduğu, faaliyet alanı olarak ise İzmir'i seçtiği belirtildi.


Resmi Olarak Başkasıyla Evli ve Hamile Olduğu Ortaya Çıktı


Örgüte yapılan operasyonda Salice Fedakar ile FETÖ’den ihraç edilen sevgilisi eski üsteğmen Ali Eşki, Samsun’da birlikte yaşadıkları evde yakalandı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye çıkarılan şahıslar tutuklanarak cezaevine gönderildi. Resmi olarak başka biriyle evli olan Fedakar’ın hamile olduğu da ortaya çıktı.

Yarattıkları en tepedeki hayali karaktere "Büyük Atadede” adını veren oluşum “Derin devletin ticari istihbarat ayağını yürütüyoruz”  iddiasıyla insanları ağına üye yaptı. Operasyonla oluşuma üye olan 370 kişinin ismine de ulaşıldı. 


"MİT'çi Biliyorduk"


Üyelerin birçoğu da mağdur olarak şikayetçi oldu. Şikayetçiler ifadelerinde, “Oluşumun başındaki kişiyi MİT’çi biliyorduk, hâkim ve savcıları orada görünce devlet adına hareket ediyorlar diye oluşuma üye olduk” dedi.

Örgüte üye olduğu tespit edilenler arasında o dönem İzmir'de görevli olan bir ağır ceza hakimi ile 2 Cumhuriyet Savcısı da var. Söz konusu hakimin Ankara’da, savcıların ise Amasya ve Kilis’te görev yaptıkları, bu isimlerle ilgili dosyanın soruşturma izni için Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na gönderildiği aktarıldı.


Örgüt yapılanmasında en tepede "Büyük Atadede" yer alırken; örgütün hiyerarşisinde elçi, başdede, sözcü dede, masa başkanları, saha başkanları gibi görevlendirmeler yapıldığı öğrenildi.

Ayrıca örgütte İngiltere, Dubai, Küba ve Lübnan gibi masalar kurulup başkanlar atandığı belirlendi. Masa başkanlarının, gizli oluşuma üye olan ve yurt dışına çıkmak isteyenlerin işlemleri için yüksek miktarda para talep ettikleri ve bu para karşılığında işleri yürüttükleri aktarıldı.


Büyük Atadede


Örgüte üye olanlar "gizem yaratılarak" etkilendi. Yeni üyelere, “Bağlılık ve yapacağınız çalışma ile büyük Atadede ile yüz yüze görüşebileceksiniz” denildi ancak "Büyük Atadede" ile hiç kimse görüşmedi.

Zira "Büyük Atadede" aslında var olmayan bir karakterdi. Üyelerin dahil edildiği WhatsApp grubunda Büyük Atadede olarak kayıtlı olan telefon hattının örgütün elebaşı Salice Fedakar tarafından kullanıldığı ve "Büyük Atadede" tarafından atılan mesajları aslında Fedakar’ın attığı ortaya çıktı.


Örgüte Giriş de Çıkış da Parayla


Örgüte üye olanlardan 10 bin lira alındı. Örgütten çıkmak isteyenlerden ise “konuşmamak kaydıyla” yine 10 bin lira ödeme alındığı belirtildi. 

Örgütün şu ana kadar yaptığı vurgunun 5 milyon TL'nin üzerinde olduğu kaydedildi.

MASAK, örgüt üyesi olduğu belirlenen şüphelilerin bankalar üzerinden yaptıkları para transferlerini incelemeye aldı. Şüphelilerin hesap hareketleri üzerinden yapılacak incelemenin ardından “vurgunun” gerçek boyutunun ortaya çıkacağı düşünülüyor..

atadede büyük atadede dedeler açmayın dedeler mit mitçi dolandırıcılık istihbarat salice fedakar