Atık İthalatı Yasağı Yürürlüğe Dahi Girmeden Kalkıyor

TAKİP ET

Polietilen atık ithalatı yasağının yürürlüğe dahi girmeden kaldırılmasına karar verildi.

Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile sektör temsilcileri plastik atık ithalatı yasağının 'sıkı denetim' şartıyla kaldırılması konusunda uzlaştı.

Sektör temsilcileri ve 3 bakanlığın bakan yardımcılarının istişaresi ile verilen kararda polietilen atık ithalatına getirilen yasağın uygulamaya konulmaması öngörülüyor.

Çok sayıda geri dönüşüm firmasının sahip oldukları ithalat lisansını suistimal etmesi nedeniyle Türkiye'nin Avrupa'nın çöplüğüne dönüştüğü ön kabulüyle alındığı düşünülen kararda, suistimallerin önlenmesi amacıyla halihazırda atık ithalatı yapan bin 400'e yakın geri dönüşüm firmasının lisansları inceleme altına alınacak.

Söz konusu geri dönüşüm firmalarına teminat mektubu şartı getirilirken, teminat mektubu için ton başına 100 lira şartının getirileceği öğrenildi.

Bunun yanında geri dönüşüm firmalarının kullanacağı ekipmanlar hakkında tasnifler yapılarak alınan atıklar için Mobil Atık Takip Sistemi kurulacak. Bu sayede atıklar limandan fabrikaya gidene kadar takip edilmesi ve "çantacı atıkçı" olarak adlandırılan ithal ettiği malı geri dönüştürmeyip ticaretini yapan firmaların oluşmasının önüne geçilmesi umuluyor.

Atık İthalatı Yasağı Yürürlüğe Dahi Girmeden Kalkıyor