ATM'deki Yazılım Açığını Fark Eden İnşaat İşçileri 625 Bin TL Çekti

TAKİP ET

Diyarbakır'da özel bir bankasının yazılım açığını fark eden işçiler ATM'den para çektikten sonra 'iptal' seçeneğine basarak 625 bin 440 TL para çekti.

Diyarbakır'da bulunan özel bir bankaya ait ATM'ye gelen para sayma görevlileri ATM haznesindeki parada eksiklik olduğunu fark etti. İlk ATM'de eksiklik olduğunu fark eden görevliler diğer ATM'leri de kontrol etti. Görevliler, ATM'lerin ikisinde eksiklik olduğunu fark edince durumu yetkililere bildirdi.

Yetkililerin ihbarı üzerine konu hakkında inceleme başlatıldı. İncelemelerde başka bankaların kartları ile para çekildiği sırada ‘iptal’ tuşuna basıldığı, para verme ünitesine yapılan bu müdahale sonucu hesapta para eksilmemesine rağmen ATM’den çıkan tutarın ele geçirildiği tespit edildi.

Yazılım hatasının fark edilmesi üzerine incelemeye alınan ATM'lerden bu yöntemle 10 günde 625 bin 440 TL çekildiği fark edildi.  İhbar üzerine harekete geçen Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ATM’lerin güvenlik kamerası görüntülerini incelemeye aldı.

Çete Kurmuşlar 

Ekiplerin incelemesi sırasında ATM'lerin birinden daha para çekilmeye çalışıldığı fark edildi. Para çekimi yapılmaya çalışılan ATM'ye giden ekipler ATM'de 2 kişinin olduğunu gördü. Başkasına ait kartla işlem yapan 2 kişiyi gözaltına alan ekipler, şahısların inşaat işçisi olduğunu belirledi.

Başkasına ait kartla ATM'den çekim yapan inşaat işçileri A.K. ve Z.B.'nin başka bir inşaat işçisi M.A.A.'ya ait kartı kullandığı tespit edildi. M.A.A.'ya ait kart üzerinde inceleme yapan ekipler bu kartla da 11 bin 500 TL çekildiğini ortaya çıkardı. Bunun üzerine kart sahibi M.A.A., gözaltına alındı.

Çalışmalarına devam eden ekipler aynı yöntemin başka kişiler tarafından kullanıldığını da fark etti. S.B. isimli bir inşaat işçisinin de bu yöntemi kullanarak para çekimi yaptığını belirleyen ekipler, S.B.'nin bu yöntemle kendisine araba aldığını öğrendi.

Yakınlarına Parayı Bitcoinden Kazandım Demiş

ATM'den çektiği paralarla 10 günde binlerce lira para kazanan ve kendisine araç alan S.B.'nin paranın kaynağını soran yakınlarına 'bitcoinden kazandım' dediği öğrenildi. Gözaltına alınan S.B.'nin aracına el konuldu. 

Yazılım Hatası Düzeltildi

Yazılımdaki hata sebebiyle binlerce lira kaybeden banka, olayın ardından hatayı düzeltti.

Yazılım hatası sayesinde binlerce liralık vurgun yapan inşaat işçileri A.K. ve S.B., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Z.B. ve M.A.A. ise adli kontrolle serbest bırakıldı. 

diyarbakır özel banka atm yazılım hatası 625 bin para çekti