ATO Başkanı'ndan İşsizlik Yorumu: İşsizlik Var Ama İşsiz Yok

TAKİP ET

ATO Başkanı Gürsel Baran, işsizlik oranının eleman arandığı zaman sıfıra yaklaştığını öne sürdü.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı işsizlik oranlarıyla, çalışma hayatındaki gerçeklerin örtüşmediğini öne sürdü. Baran, nitelikli eleman istihdam etmek isteyen tüccar ve sanayicilerin “kayıt dışı istihdam edilen göçmenler yüzünden” haksız rekabetle karşı karşıya kaldığını ifade etti.

TÜİK verilerine göre yüzde 10,6 düzeyinde olan işsizlik oranının, eleman arandığı zaman sıfıra yaklaştığını iddia eden Baran, "Türkiye'de işsizlik var ancak eleman aradığınızda kimse başvurmuyor, başvursa da işi beğenmiyor. Herkes Türkiye gelişsin istiyor ama bu gelişimi sağlayacak sanayi ve ticarette çalışacak nitelikli eleman olmak istemiyor. İşsizlik ve istihdam bir an önce çözüme kavuşturulması gereken bir konu halini aldı" diyerek "İstatistiklerdeki işsizler nerede" diye de bir soru sordu.

Sorun Mesleksizlik

Ana sorunun işsizlikten ziyade mesleksizlik olduğunu savunan Baran, "207 üniversitenin bulunduğu ülkemizde, 3 milyonu ön lisans olmak üzere yaklaşık 7,5 milyon üniversite öğrencimiz eğitim görüyor. Bu üniversitelerden mezun olan gençlerimizin bir bölümü eğitim gördüğü alanda aradığı işi, üyelerimiz olan işverenlerin de yine bir bölümü faaliyet gösterdiği alanda aradığı elemanı bulamıyor. Karşılıklı bu arayış, hem bireyler hem işletmeler için zaman kaybı başta olmak üzere birçok kayba yol açıyor" dedi.

İhtiyaç olan alanlarda yetişmiş işgücü bulunamadığını sözlerine ekleyen Baran, "Ülkemizin geleceği, aydınlık umutlarımız olan gençlerimiz, hayatlarının en güzel yıllarını meslek edinmek için geçiriyor, bazı branşlarda ihtiyaç olmadığı halde eğitim görüyor. Üniversite mezunu gençlerimizin çoğu mezun olduğu alanda iş bulamazken, reel sektör temsilcileri olarak bizler ise ihtiyacımız olan alanlarda yetişmiş işgücü bulamıyoruz. Unumuz, yağımız, şekerimiz var ama bir türlü helva yapamıyoruz. Her beş gencimizden birinin işsiz olduğu ülkemizde sanayicimiz, tüccarımız istihdam edecek ara eleman bulamıyor. Oto camcısından, tornacıya, kalıpçıdan sıvacıya, pazarlamacıdan, depocuya kadar birçok meslek alanında ara elemana ihtiyacımız var" diye konuştu.

Emine Erdoğan'ın Kuzeni

ATO Başkanı Gürsel Baran'ın partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın kuzeni olduğu biliniyor.

ATO'nun 2016 yılında yapılan başkanlık seçimlerinde dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek'le yarışan Baran, 86'ya karşı 100 oyla kazanıp ATO Başkanlığı koltuğuna oturmuştu.

ato başkanı gürsel baran işsizlik var ama işsiz yok işsizlik yorum açıklama eleman nitelikli ara eleman gençler