Avrupa Birliği: 18 Mart Mutabakatı Devam Etmeli

TAKİP ET

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Türkiye ile yapılan göç ve Suriyeli sığınmacılar konulu mutabakatın devam etmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell,  Avrupa Birliği dışişleri ve içişleri bakanlarının göç gündem maddesiyle yaptığı gayriresmi toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 18 Mart 2016'da imzalanan göç ve sığınmacılar konulu mutabakatın yenilenmesi konusundaki fikri sorulan Borrell, mutabakatın halen geçerli olduğunu ve uygulanmasının devam etmesinin gerekli olduğunu ifade etti.

Mutabakatın Türkiye ile göç ve iş birliği konusunda ana çerçeve olması gerektiğini belirten Borrell, karşılıklı güvene dayalı bu anlaşma kapsamında her iki tarafın da çabalarının sürdürmesi gerektiğini söyledi.

Borrell, yaptığı açıklamada "Çok eleştirildi ama bu anlaşma somut sonuçlar doğurdu. Daha az insanın hayatını kaybetmesini sağladı. Düzensiz sınır geçişlerini azalttı. Türkiye'deki mültecilerin ve göçmenlerin durumunu iyileştirdi. Rakamlar ortada. Türkiye'deki mülteciler için yaklaşık 6 milyar avroyu sözleşmeye bağladık" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki Suriyelilerin hala yardıma ihtiyaç duyduğunu öne süren Borrell, AB liderlerinin bu ay sonunda yapacağı toplantıda Türkiye ile ilişkileri görüşeceklerini vurgulayarak Türkiye ile ilişkilerde 18 Mart anlaşmasını da göz önünde bulunduracaklarını aktardı.

"Düzensiz göçün, can kayıplarının önlenmesi ve Türkiye'nin üzerindeki yük nedeniyle desteklenmesi ortak çıkarımızın bir parçası" şeklinde konuşan Borrell, anlaşmanın AB kurumları ve üye ülkeler arasında ele alınarak daha sonra yenilenmesi için Türkiye ile görüşüleceğini söyledi.

avrupa birliği 18 mart mutabakatı devam etmeli suriyeliler sığınmacılar türkiye 2016 anlaşma mülteciler