Avrupa Birliği 706 Bin Vatandaşlık Verdi: Listenin 5. Sırasında Türkler Yer Alıyor

TAKİP ET

2018'de AB vatandaşlığı almada üçüncü sırada yer alan Türkiye vatandaşları, İngilizlerin ve Suriyelilerin öne geçmesiyle 2019'da beşinciliğe geriledi.

Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat) tarafından AB vatandaşlığına ilişkin son veriler açıklandı. Verilere göre, 2019'da 706 bin 400 kişi Avrupa Birliği'ne üye bir ülkenin pasaportuna sahip oldu. Bu kişilerin büyük bir çoğunluğunu daha önce birlik üyesi olmayan ülke vatandaşları ile herhangi bir vatandaşlığı bulunmayanlar oluştururken, yüzde 13'ü ise hali hazırda başka bir Avrupa Birliği üyesi ülkenin vatandaşıydı.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması, AB'den en fazla vatandaşlık alanların sıralamasına da etki etti. 2018'de AB vatandaşlığı almada 3'üncü sırada yer alan Türkiye vatandaşları, İngilizlerin ve Suriyelilerin öne geçmesiyle 2019 yılında beşinciliğe geriledi.

Faslılar ve Arnavutlar Başı Çekiyor

Avrupa İstatistik Kurumu raporuna göre, en fazla vatandaşlık alan kişilerin başında Faslılar geliyor. Yüzde 84'ü İspanya, İtalya veya Fransa'dan vatandaşlık alan Faslıların toplam sayısı 66 bin 800 olarak açıklandı. İkinci sıradaki Arnavutların sayısı ise 41 bin 700 civarında.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması üzerine AB ülkelerine vatandaşlık başvurusu yapan İngilizlerin sayısı bir hayli artış gösterdi. 2018'de 16 bin 200 İngiliz vatandaşı diğer bir AB ülkesi vatandaşlığı alırken, Brexit'in kabul edilmesiyle bu sayı 29 bin 800'e ulaştı.

AB vatandaşlığı başvurusu kabul edilen Suriyelilere 2019'da 29 bin 200 kişi daha eklenirken, Suriyelilere en çok vatandaşlık veren ülke yüzde 69 ile İsveç oldu.

2019'da 28 bin 600 Türk vatandaşı Avrupa Birliği vatandaşlığı hakkı elde etti. Bu kişilerin yüzde 57'si vatandaşlığını Almanya'dan aldı.

İlk beşi sırasıyla Romanya, Brezilya, Ukrayna, Cezayir ve Rusya vatandaşları takip etti.

Romanyalılar, Polonyalılar ve İtalyanlar ise farklı bir Avrupa Birliği üyesi ülkeden en fazla vatandaşlık alan mevcut AB vatandaşları oldu.

avrupa birliği faslılar arnavutlar türkler başı çekiyor ingilizler vatandaşlık sıralama aldı pasaport