Avrupa Birliği ABD'ye, Rusya'ya Karşı İş Birliği Teklifinde Bulundu

TAKİP ET

Avrupa Birliği'nin ABD'ye, Rusya'nın tavırlarına karşı iş birliği teklifinde bulunduğu belirtildi.

Bloomberg'in aktardığına göre, Avrupa Birliği'nin, onay için Washington'a gönderdiği ortak bildiri taslağında "Rusya'ya karşı koymak için güçleri birleştirme" çağrısının yer aldığı belirtildi.

Haziran ayının ortasında gerçekleştirilecek AB-ABD zirvesi sonucundan kabul edilmesi beklenen ortak bildirinin taslağında "Rusya’ya prensip olarak yaklaşımımızda fikir birliği içerisindeyiz. Rusya'nın ülkenin negatif davranış modeli ile kötü niyetli eylemlerine kararlı bir biçimde yanıt veriyor olacağız" ifadelerinin yer aldığı öne sürüldü.

Öte yandan, Brüksel'in onay için Washington'a ilettiği taslak bildiride Çin'in benzer eylemleri sonucunda ortaya çıkabilecek sorunlar karşısında da dayanışma ve iş birliği içerisinde olunması çağrısı yapıldı.

Bildiri taslağında, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin "uluslararası kurallara dayanan dünya düzenine bağlılıklarını teyit ettikleri ve daha demokratik, adil ve güvenli bir dünya için işbirliğini çeşitli kurumlar üstünden güçlendirecekleri" gibi ifadelerin de yer aldığı söyleniyor.

Eski ABD Başkanı Trump'ın yönetimi döneminde gündeme getirilen ticari tartışmaların da çözüme bağlanabileceği kaydedildi.

AB-ABD zirvesi 15 Haziran tarihinde Brüksel'de yapılacak. Bu zirvenin ardından 16 Haziran tarihinde ise Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Biden buluşma gerçekleştirecek.

avrupa birliği abd iş birliği teklif bildiri taslak washington gönderdi rusya'ya karşı güçleri birleştirme demokratik çin zirve ab-abd