Avrupa Birliği Belarus'taki Seçim Sonuçlarını Tanımadığını Açıkladı

TAKİP ET

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, 9 Ağustos'ta gerçekleşen Belarus seçimlerini "adil ve özgür olmadığı" gerekçesiyle tanımadıklarını açıkladı.

Belarus'ta 9 Ağustos tarihinde gerçekleşen şaibeli seçimlerle iktidarını korumaya çalışan Aleksandr Lukaşenko'ya bir darbe de Avrupa Birliği (AB)'nden geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, söz konusu seçimleri tanımadıklarını açıkladı.

Rusya'nın da desteğiyle demokrasi yanlılarının protestolarını bastırmaya çalışan Lukaşenko'nun gizlice yemin ederek göreve başlamasından sonra Ukrayna ve ABD dışişleri bakanlıkları da Belarus diktatörünü ülkenin meşru lideri olarak tanımadıklarını duyurmuşlardı.

Konuya dair konuşan Borrell, gerçekleştirdiği açıklamada "Aleksandr Lukaşenko'nun 23 Eylül 2020'de sözde göreve başlaması ve bir dönem daha yetkisini sürdürmesinin demokratik meşruiyeti bulunmamaktadır" ifadelerine yer verdi.

Borrell, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözetiminde, "özgür ve adil" bir ortam tesis edilerek ülkede yeniden seçime gidilmesine yönelik çağrılarının da arkasında olduklarını kaydetti.

aleksandr lukaşenko vladimir putin joseph borrell avrupa birliği meşru lider seçimleri tanımıyoruz belarus 9 ağustos şaibeli seçim diktatör agit avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı yeniden seçim