Avrupa Birliği Irini Misyonunun Süresini Uzatmayı Planlıyor

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler tarafından Libya'ya uygulanan silah ambargosunun denetlenmesini hedefleyen Avrupa Birliği deniz misyonu Irini'nin süresi iki yıl uzatılacak.

Birleşmiş Milletler tarafından Libya'ya uygulanan silah ambargosunun denetlenmesi amacıyla oluşturulan Avrupa Birliği deniz misyonu Irini'nin süresinin iki yıl daha uzatılması kararlaştırıldı. AFP'ye konuşan iki AB temsilcisinden alınan bilgiye göre, Irini misyonunun süresinin 31 Mart 2023'e kadar uzatılmasının öngörüldüğü bildirildi.

Libya'daki barış sürecine yönelik desteği sürdürmeyi hedefleyen misyona ilişkin kararın gelecek hafta yapılacak Avrupa Birliği liderler zirvesinde resmi olarak karara bağlanması bekleniyor.

Irini misyonunda yaklaşık 300 askerle görev alan Almanya'da Bakanlar Kurulu, Berlin'de gerçekleştirdiği toplantıda Alman askerlerinin Nisan 2022'ye kadar misyon kapsamında görevlerinin devamına karar vermişti.

Bir yıl önce başlayan Irini misyonu kapsamında savaş gemileri, uçaklar, insansız hava araçları ve uydular ile Birleşmiş Milletler tarafından Libya'ya 2011 yılından beri uygulanan silah ambargosunun denetlenmesi amaçlanıyor.

Bununla birlikte, Birleşmiş Milletler, Libya'ya uygulanan silah ambargosunun "etkisiz" olduğu görüşünde. BM'den altı uzman tarafından hazırlanan ve çarşamba gecesi açıklanan rapora göre, BM'ye üye ülkelerin "kapsamlı" ve "belirgin bir şekilde" silah ambargosunu deldiği bildirildi.

550 sayfalık söz konusu rapor, Ekim 2019 ile Ocak 2021 tarihleri arasında Libya'ya uygulanan silah ambargosunun nasıl delindiğine dair fotoğraflar, haritalar ve belgeleri içeriyor. Raporda, Halife Hafter'e bağlı güçlerin Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Rusya, Suriye ve Mısır tarafından desteklendiği, Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin ise Türkiye ve Katar'dan yardım aldığı açıklandı.

 

avrupa birliği ab ırini misyonu görev süresi süre uzatacak uzatmayı planlıyor almanya 2023 2 yıl daha eklenecek libya silah ambargosu ambargo görev deniz birleşmiş milletler bm