Avrupa Birliği, Myanmar'daki Darbeyle İlgili Çin ve Rusya'yı Suçladı

TAKİP ET

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Myanmar'daki darbeye uluslararası bir karşılık verilememesinin nedeninin Rusya ve Çin olduğunu öne sürdü.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Myanmar'da yaşanan darbeye dair yazdığı bir yazıda, darbeye uluslararası bir karşılık verilememesinin nedeninin Rusya ve Çin olduğunu dile getirdi.

Borrell, söz konusu yazıda, Myanmar'da ordunun yaptığı darbe sonrası, göstericilere güvenlik güçlerinin müdahalesinde çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini anımsatarak "Bu vahşet sonrasında jeopolitik uluslararası camiayı bölmüştür ve koordineli bir karşılık verilmesini engellemiştir" dedi.

Myanmar'ın bulunduğu konumun, Çin'in Kuşak ve Yol Projesi için stratejik önem taşıdığını belirten Borrell, Rusya'nın da Çin'den sonra Myanmar'a en fazla silah satan ülke olduğunu vurguladı. Borrell, "Bu nedenle Çin ve Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin silah ambargosu gibi girişimlerini engellemesi sürpriz değil. Çin, ülkedeki stratejik çıkarlarını korumak istiyor ve darbeyi 'büyük bir hükümet değişikliği' olarak adlandırıyor. Rusya ise bunun tamamen 'iç mesele' olduğunda ısrar ediyor" yorumunda bulundu.

Ek Yaptırımlar Gelecek

 

Avrupa Birliği'nin darbe sonrası kalkınma yardımlarını kestiğini ve 11 kişiye yaptırım uyguladığını, üye ülkelerin darbeyi kınadığını ve demokrasiye dönülmesi çağrısı yaptığını aktaran Borrell, "Şu anda ilave bazı kişiler ve ordunun sahip olduğu şirketleri hedefleyen ikinci bir paket üzerinde çalışıyoruz. Cuntaya eylemlerinin sonuçları olacağının sinyalini vermek istiyoruz" şeklinde konuştu.

AB'nin yaptırımlarının orduyu hedef aldığını ve halkı etkileme amacı olmadığını dile getiren Borrell, Myanmar konusunda ayrıca diplomatik girişimleri sürdürdüklerini, bölge ülkelerinin destekleyeceği iç bir çözümü savunduklarını, bunun da gerginliğin azaltılması ve gözaltına alınanların serbest bırakılmasıyla başlaması gerektiğini belirtti.

Borrell, son olarak "Myanmar'daki jeopolitik rekabet, BM Güvenlik Konseyi'nde şahit olduğumuz gibi ortak zemin bulunmasını zorlaştıracak. Myanmar ordusu, uluslararası izolasyona alışık ve ülke halkının ihtiyaçlarını göz ardı etmede on yıllarca devam etmiş bir sicili bulunuyor. Ancak denememiz gereken bir görevimiz var" dedi.

josep borrell ab dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi açıklama blog yazı yayımladı myanmar rusya çin engelledi engelliyor suçladı darbe ile ilgili karşılık verilememesi nedeni sebebi yaptırı