Avrupa Birliği: Rusya'nın Karadeniz'i Ablukaya Alması Bölgedeki Durumu İstikrarsızlaştırıyor

TAKİP ET

Avrupa Birliği, Rusya'nın Karadeniz'deki ablukasının bölgedeki güvenliği istikrarsızlaştırdığını belirtti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konseyi geçtiğimiz gün çevrimiçi olarak bir oturum gerçekleştirdi. Avrupa Birliği Temsilciliği tarafından oturumda yapılan açıklamada, Rusya'nın işgal altındaki Kırım ve Karadeniz'de gerçekleştirdiği saldırgan faaliyetlere vurgu yapıldı.

AB Temsilcisi, yaptığı açıklamada “Rusya’nın Karadeniz’deki bazı bölgeleri 2021 yılının ekim ayına kadar kapatması, Ukrayna egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün sıradaki ihlalidir. Bu kapatma, yasa dışı olarak ilhak edilen Kırım’ın devam eden askerileştirilmesi ile birlikte hem Ukrayna’daki hem de Karadeniz bölgesi ve dışındaki bölgelerdeki güvenlik durumunu istikrarsızlaştırabilir" ifadelerini kullandı.

AB'nin, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne kararlı destek verdiğinin belirtildiği açıklamada, Rusya'ya bu ilkelere önem vermesi çağrısında bulunuldu.

Avrupa Birliği'nin, yaptırımlar dahil olmak üzere Kırım'ın işgalini tanımama politikasına bağlı kalınacağının altı çizildi.

rusya kırım işgal ilhak yasa dışı karadeniz'i ablukaya alması bölgedeki durumu istikrarsızlaştırıyor istikrarsızlaştırıyor karadeniz saldırgan tutum agit avrupa birliği ab avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı