Avrupa Birliği, Türkiye'ye Yönelik Yaptırımları Askıya Aldı

TAKİP ET

Reuters, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımlarını askıya aldığını duyurdu.

Reuters haber ajansı, hazırladığı özel haberde Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımları askıya alma kararı aldığını duyurdu.

Avrupa Birliği, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulamış ve bazı TPAO yetkililerine yaptırım kararı almıştı. Reuters haber ajansı ise Avrupalı ve ABD’li dört diplomatla görüşerek, AB’nin yeni bir yol izleme kararı aldığını yazdı.

Reuters, “AB, Türkiye’ye ait TPAO’nun daha çok yetkililerine yaptırım uygulanması planlarını askıya aldı. Bu Ankara’nın diplomatik hamlelerinin meyvelerini aldığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Reuters’a demeç veren dört AB’li ve ABD'li diplomat, “Avrupa Birliği'nin Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) üst düzey yöneticilerini kara listeye alma planlarını dondurduğunu” söyledi.

Reuters’a konuşan diplomatlardan biri, ABD Başkanı Joe Biden'ın yeni yönetiminin Brüksel'i, NATO müttefiki ve AB aday ülkesi olan Türkiye'ye yaptırım uygulamaması çağrısında bulunduğunu belirtti.

Başka bir diplomat, "Başka kişilerin de kara listeye alınmasıyla ilgili çalışmalar durdu ve artık ekonomik yaptırımlardan konuşulmuyor" dedi.

Reuters’a konuşan bir diğer diplomat ise 'çalışmaların başarılı olmadığını' söyledi ve ismi açıklanmayan başka bir diplomat ise 'diplomatik yola öncelik verildi' ifadesini kullandı.

Reuters’a konuşan başka bir AB diplomatı, AB liderlerinin aralık ayında aldığı karardan sonra, Liderler Zirvesi’nde TPAO başkanı Melih Han Bilgin de dahil olmak üzere daha fazla kurul üyesine yaptırım uygulamanın tartışıldığını aktardı.

Diplomatlar, Erdoğan ile Avrupa Komisyonu Başkanı arasında 9 Ocak'ta gerçekleştirdiği video konferansın ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve NATO Genel Sekreteri ile yüz yüze görüşmelerinin Türkiye’ye karşı değişimi etkilediğini ifade ettiler.

 

avruğa bilriği türkiye yaptırım askıya aldı kaldırdı reuters