Avrupa Birliği'nden Aşı Sertifikası Açıklaması

TAKİP ET

Avrupa Birliği, Çin Virüsü'ne karşı aşı olanların serbestçe seyahat etmesini sağlayabilecek 'aşı sertifikası' üzerinde yaza kadar çalışılmasını, daha sonra üye ülkelerin sağlık ve sınır sistemlerine entegre edilmesini hedeflediklerini bildirdi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Çin Virüsü krizinin ele alındığı AB Liderler Zirvesi'nin ilk günkü toplantısının akabinde AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile basın toplantısı düzenledi. Aşı sertifikası meselesinin detaylıca ele alındığı, böyle bir belgenin ne için kullanılacağının "her ülkenin kendisinin alacağı siyasi bir karar" olduğunu vurgulandı. 

Aşıyla ilgili, bulaşın ne derece engllendiği, aşının ne kadar bir süre koruma sağladığı gibi bilgilerin de önem arz ettiğini belirten Von der Leyen, İsrail gibi ülkelerden umut veren sonuçlar gelmeye başladığını aktararak şu ana kadar sertifika hakkında yapılan teknik çalışmalarda belgenin IBAN gibi bir kodla ne tür aşının yapıldığı, nerede yapıldığı gibi temel tıbbi bilgilerin bulunacağını, sistemin AB ülkeleri tarafından sağlık ve sınır sistemlerine entegre edilebileceğini belirtti.

Von der Leyen yaptığı açıklamada "Aşı sertifikası çalışmaları zaman alacak ve en azından 3 ay sürecek. O yüzden beklentiler çok erken ve çok yüksek değil. Sertifika sistemini oluştururken 'Avrupa çözümü' kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde bu boşluğu başkaları doldurur. Bildiğimiz kadarıyla Apple ve Google Dünya Sağlık Örgütü'ne bazı çözümler önerdi. Burada hassas bilgilerden bahsediyoruz" ifadelerini kullandı. 

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise açıklamasında "Toplantıda aşılar, yeni varyantlar, seyahat kısıtlamaları, aşı sertifikaları uluslararası dayanışma, krizden alınan dersler, sağlık sisteminin güçlendirilmesi ve Avrupa’da koordinasyonun geliştirilmesi gibi konular ele alındı. Aşı tedarikinin daha öngörülebilir ve şeffaf olması gerekmektedir. ilaç şirketlerinin aşı anlaşmalarındaki taahhütlerine uyması da gerekiyor. Ortak yaklaşım sağlamak için çalışmaya devam etmekte uzlaştık. Burada dijitalleşme ve Dünya Sağlık Örgütü ile iş birliği gibi alanlarda daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Bir sonraki zirvede konuyu tekrar ele alacağız. Sertifika hakkında çözümlenmemiş bazı konular bulunuyor. Üye ülkeler arasında karşılıklı kullanılabilir bir sertifika belirlenmesi için temsilcilere çalışmaları sürdürme görevi verdik. Sertifika konusunda bazı üye ülkelerde meşru biçimde aşı olanlar ve olmayanlar arasında ayrımcılık yapılabileceğiyle ilgili çeşitli kaygılar mevcut. Bir sonraki toplantıya kadar bu alanda ilerleme sağlanmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. 

 

avrupa birliği ab aşı sertifikası açıklama covid-19 koronavirüs çin virüsü aşılar tedarik zincir üye ülkeler açıklama